Les portades dels diaris impresos de Barcelona tornen a presentar-se en dos, diguem-ne bàndols. El Periódico, La Vanguardia i l’Ara consideren que Catalunya ha de saber tot allò que li afecta encara que s’hagi decidit a Madrid —a la seu de l’executiu i/o del legislatiu de l’Estat—. El Punt Avui no ho veu així. Almenys en portada. Els tres primers obren amb l’acord entre patronals i sindicats espanyols per apujar els salaris un 10% en tres anys. Tècnicament no està fet, cert. Cal acabar d’escriure’l i que l’aprovin els anomenats “agents socials”. A més, el titular és enganyós perquè es tracta d’un acord general que després cal substanciar en cada negociació col·lectiva, per sectors i empreses. Vaja, que no afectarà a tots els treballadors de la mateixa manera. De tot això El Punt Avui no en diu res en primera pàgina, malgrat que afecta a gairebé tots els seus lectors.

L’acord per apujar els salaris és una notícia t’ho miris com t’ho miris, t’agradi o no. Ho és més que la coronació de Carles III com a rei del Regne Unit de la Gran Bretanya i d’Irlanda del Nord. Que El Mundo i La Razón no li diguin ni ase ni bèstia en portada no només significa que no els ha agradat gens ni mica. També vol dir que la proporció de fanatisme antigovernamental en un i altre diari ha agafat proporcions tòxiques properes a la desinformació. Aquesta setmana tampoc els va abellir publicar en primera les bones dades d’ocupació. I si ho fan, procuren embrutar-ho. El Mundo obre dient que Espanya ha recuperat el PIB d’abans de la pandèmia, però aclareix al subtítol que “és l’últim país de la zona euro en tornar al nivell del 2019”. A la vora, una entrevista amb el secretari general del PSOE d’Andalusia titulada “Pactar amb ERC i Bildu ha valgut del tot la pena”, recordatori que, amb bones o males dades econòmiques, el govern espanyol és tan indesitjable com sempre perquè cerca el suport de separatistes i terroristes, segons el seu codi particular. Fins i tot l’ABC dona com a notícia principal de l’acord sobre els salaris.

De l’ABC neguiteja comprovar la relació enrevessada i abrupta d’aquest tabloide monàrquic amb el concepte de llibertat. El diari s’escandalitza que EH Bildu hagi llogat unes (o una, no s’explica) tanques publicitàries a prop de l’estadi de La Cartuja, a Sevilla, per animar al Club Atlético Osasuna de futbol, que aquest dissabte juga la final de la Copa del Rei contra el Madrid. “Bildu es cola a la festa del futbol espanyol”, titula el diari amb un deix d’indignació patriòtica. Aviam, que Bildu és un partit polític legal i part de l’actual majoria governamental. Això de la tanca és una curiositat, esclar, perquè és ben estrany que un partit doni suport a un equip de futbol —però té tot el dret a fer-ho. Què diria l’ABC si EH Bildu enviés un comunicat amb la foto d’un quiosc de Gernika on venen el diari i dient “ABC es cola en la vida d’Euskadi”? Ha perdut molt aquest diari, sobretot sentit de l’humor.

La Vanguardia
La Vanguardia
El Periódico
El Periódico
Ara
Ara
El País
El País
ABC
ABC
El Punt Avui
El Punt Avui
El Mundo
El Mundo
La Razón
La Razón