És ben sabut que carregar contra l’independentisme i faltar a la veritat (per dir-ho suaument) surt gratis. De mostres, a cabassos. I avui tenim un exemple més als quioscos. Aquest torn li toca a Carles Puigdemont. El diari de Paco Maruhenda fa avui un remake de la pel·lícula sobre la fugida que està preparant el president a l’exili. La ‘primícia’ de la suposada fugida ja la va donar el juliol passat el diari germà ABC i avui La Razón la ressuscita.

La pel·lícula és la següent: Puigdemont tem que Llarena posi en marxa de nou l’euroordre un cop hi hagi la sentència del procés i el president ja té preparat un pla per “tornar” a fugir a un país on  Espanya no tingui conveni d’extradició. La Razón (a portada) envia el president a Vietnam o Argentina (a l’interior també parla de Mèxic o Tailàndia).

La Razón

Si aquest és el racó català que destina Maruhenda a l’independentisme, El País és preocupa per una altra qüestió post sentència de l'1-O: la recerca per part del “secessionisme” de nous líders abans que el Tribunal Suprem digui la seva. El rotatiu, que relata com ERC i JxCat dissenyen la seva renovació “davant les possibles penes d’inhabilitació i presó”, no s’està de destacar que l’independentisme arriba en hores baixes a la Diada i diferències importants sobre l’estratègia a adoptar després de la sentència.

I per mirar d’aclarir tot plegat res millor que les entrevistes que nodreixen avui el quiosc. A El Punt Avui, el president de la Generalitat, Quim Torra, assegura que “Hem de tancar el dol i tornar a posar com a objectiu la independència de Catalunya”. A l’ARA, el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, des de la presó de Lledoners, ens interpel·la: “Quin és el pròxim objectiu comú que estem disposats a sacrificar? Des d’El Periódico, i gairebé amb les mateixes paraules que Oriol Junqueras, el president del Parlament, el republicà Roger Torrent, afirma que “Als demòcrates les urnes mai ens han fet por”.

A dos dies per a la Diada, tothom ja mira més enllà. A Catalunya i també a Espanya, que té la mirada posada en la investidura (o no) de Pedro Sánchez. I mentre arriba populars i Ciutadans es tiren els plats pel cap, mentre amb la boca petita admeten que unes eleccions anticipades no els hi va massa bé. En pocs dies sabrem el desenllaç d’aquesta pel·lícula (que no és una ficción).

El País

El Punt Avui

Ara

El Periodico

ElMundo

La Vanguardia