Una de les grans propostes de Podem en l'àmbit estatal és la renda garantida. Aquesta mesura impulsada des del partit liderat per Ione Belarra és una de les grans apostes electorals de la formació, de la que se n'ha parlat des de l'any 2019, quan es va idear una primera proposta. Aquest dissabte la secretària general de Podemos i ministra de Drets Socials, Ione Belarra, llançarà a Madrid aquesta proposta de la formació per al nou cicle electoral, que consisteix en el desplegament d'una renda garantida d'entre 700 i 1.400 euros mensuals des dels 18 anys.

Els càlculs de la formació asseguren que aquesta nova prestació, que augmenta considerablement la quantia que ofereix l'Ingrés Mínim Vital, podria arribar a 2,4 milions de llars espanyoles i uns 6 milions de beneficiaris en total. Segons han explicat fonts de Podemos, Belarra defensarà que aquesta nova prestació per la qual aposta Podemos ha de "transcendir" l'actual Ingrés Mínim Vital (IMV), amb una quantia notablement superior a l'actual ajuda per a així "acabar amb la pobresa i reduir les situacions de desigualtat" a Espanya.

Es tracta d'una proposta "icònica" de la formació que busca garantir "uns ingressos a tota la ciutadania de manera àgil davant situacions d'escassetat d'ingressos" i que ja va anunciar el 2019. El plantejament de Podemos fa quatre anys es movia entre 600 i 1.200 euros, però ara Belarra eleva aquest import tant en el tram mínim com en el màxim, situant-lo entre els 700 i 1.400 euros mensuals.

Així, la ministra presentarà públicament l'actualització d'aquesta mesura, que s'inclourà en el programa per a les eleccions municipals i que abanderaran també per a les generals, en un acte amb el secretari d'estat de Drets Socials i responsable econòmic de Podemos, Nacho Álvarez, i la candidata d'Unides Podem a la Presidència de la Comunitat de Madrid, Alejandra Jacinto. Les citades fonts detallen que aquesta renda garantida seria de 700 euros per a una única persona, mentre que una llar amb dos adults i dos nens percebrien aquest topall de 1.400 euros mensuals. A més, el partit lila aposta per la senzillesa per a la seva tramitació i recepció per part dels beneficiaris. Per a això, planteja que es pugui sol·licitar des dels 18 anys si s'ingressa menys de 2.100 eros en els tres mesos anteriors. D'aquesta manera, l'objectiu de Podemos és que sigui una mesura "àgil capaç d'atendre situacions urgents".

Un complement per a treballadors amb feina parcial

També concep aquesta renda garantida com un suport als treballadors, perquè es concep també com un incentiu que s'afegiria al salari d'empleats amb menys ingressos. Per exemple, el plantejament de Podemos és que una persona sola que es trobi amb ocupació parcial i amb un salari mitjà de 600 euros, continuaria percebent 400 euros de la renda garantida, amb el que els seus ingressos totals serien de 1.000 euros. Al seu torn, la idea de Podemos és que afavoreixi especialment a l'autonomia de joves i dones, atès que el pagament de la renda corresponent a una llar es dividirà entre tots els adults per igual, en lloc d'assignar-se només a un titular.

L'any 2019, el mateix Álvarez va explicar que una renda bàsica garantida d'entre 600 i 1.200 euros tindria un cost d'entre 10.000 i 12.000 milions d'euros. I per a poder fer front a aquests pagaments, proposava mesures fiscals per a finançar-ho com un impost a les grans fortunes d'entre el 2 i el 3 %. Precisament a finals de l'any passat van entrar en vigor els nous impostos extraordinaris sobre les empreses energètiques, entitats financeres i grans fortunes, la qual cosa permetrà gravar ja l'exercici 2022 i començar a recaptar el 2023.