L'exconsellera d'Ensenyament Clara Ponsatí ha estat rebuda amb crits d'ànim i aplaudiments en la seva sortida dels jutjats d'Edimburg, després que hagi estat deixada en llibertat. Un grup de persones de l'associació 'Catalans for Yes' i diversos membres del Partit Nacional Escocès l'esperaven davant de l'edifici judicial per mostrar-li el seu suport. Portaven estelades, banderes escoceses i cartells amb el lema "We are with you, Clara".

L'advocat especialista en drets humans i rector de la Universitat de Glasgow, Aamer Anwar, ha comparegut a la sortida, al costat de l'exconsellera. Després de demanar silenci als concentrats, ha assegurat que els "càrrecs dels quals s'acusa Ponsatí són polítics i no penals" i que la seva clienta rebutja els càrrecs de rebel·lió i sedició.

L'advocat s'ha referit a la versió espanyola dels fets com una "grotesca distorsió de la veritat". "(Ponsatí) no es pot creure que sigui culpada de ser responsable de la violència del dia del referèndum", ja que, segons ha defensat, "els únics responsables són els 6.000 policies espanyols que van atacar la gent per ordres de l'Estat".

Pel que fa a la justícia i les autoritats escoceses, Anwar ha assegurat que l'exconsellera "està agraïda pel tracte que ha rebut per part seva". "Escòcia, has estat dels veritables amics dels catalans en les seves hores més fosques", ha recordat.

Ponsatí havia comparegut aquest matí davant la policia escocesa, arran de l'euroordre de detenció dictada per Espanya, i posteriorment ha declarat davant del magistrat que ha decidit alliberar-la amb retirada de passaport. La consellera ha estat citada per a una audiència sobre la petició d'extradició el pròxim 12 d'abril.