L'eurodiputada de Junts Clara Ponsatí s'ha mostrat irònica amb l'acord que han fet avui el PSC, ERC, Junts i els comuns al Parlament per esquivar la sentència del 25% de castellà a l'escola, que reconeix per primer cop aquest idioma com a llengua d'ús escolar i ho deixa per decidir a cada escola. "Aquests que han fet l'acord del Parlament no sé qui són", ha deixat anar Ponsatí, i ha afegit que no volia parlar-ne més. Els diputats que han entrat al registre l'acord per modificar la llei de Política Lingüística amb aquest contingut han estat parlamentaris de segona fila, en concret Esther Niubó (PSC), Mònica Palacín (ERC), Francesc Ten (Junts) i Jèssica González (comuns). Ponsatí ha fet les declaracions durant la presentació del seu llibre Molts i ningú a Girona, en un acte presentat pel periodista Germà Capdevila.

La consellera exiliada ha manifestat durant la presentació, a la qual ha assistit de forma telemàtica, que li agradaria que l'ANC es pogués recuperar després de l'etapa dels llaços grocs, però no sap si això passarà. "La repressió ha fet efecte a tot arreu", ha indicat. "Tinc la convicció que quan ens desencallem, ens desencallarem a nivell de carrer, per la mobilització a nivell de carrer. Jo des de Brussel·les poca cosa puc fer. Potser no ens n'hem de fiar tant. Va haver unes eleccions, i es va formar un govern del mentrestant, del mentrestant anem retrocedint. A ERC, Junts i la CUP hi ha gent que no estan contents de com van les coses, doncs que es facin sentir. I tots els diputats independentistes del Parlament passaran per aquesta roda? Si no som quatre gats hauria de tenir un efecte electoral.

Ponsatí va denunciar ahir dimecres, en una sessió plenària del Parlament Europeu, que van tallar la seva intervenció quan va fer referència a Espanya i la "vulneració del dret a l'autodeterminació" del Sàhara Occidental. La consellera a l'exili va iniciar el seu discurs al faristol apuntant que "mentre tothom estava mirant a Ucraïna, Espanya ha reconegut la sobirania del Marroc sobre el Sàhara Occidental". En aquest sentit, Ponsatí va assenyalar que l'Estat "ignora el dret a l'autodeterminació i la legalitat internacional". A partir d'aquest moment, diversos parlamentaris espanyols a l'Eurocambra van protestar i van escridassar l'europarlamentària.

Per la seva banda, l'exsecretari general d'ERC Josep Lluís Carod ha coincidit amb Ponsatí i ha publicat un tuit amb la frase "vergonya, cavallers, vergonya!", atribuïda al rei Jaume I durant la conquesta de Mallorca.