"Cap acord polític és possible mentre hi hagi presos polítics i exiliats". Aquesta és la impressió que té l'exconsellera d'Educació Clara Ponsatí sobre una possible reunió entre el president Quim Torra i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

Ponsatí ha fet aquesta afirmació des del congrés del Partit Nacional Escocès (SNP) que se celebra aquest dissabte a Aberdeen. El partit s'ha reunit per reorganitzar-se de cara a un segon hipotètic referèndum d'independència a Escòcia, i l'extitular d'Ensenyament ha rebut moltes mostres de suport quan ha arribat acompanyada del seu advocat Aamer Anwar.

Anwar també ha volgut dedicar unes paraules al govern espanyol: "Els que parlaven a Espanya d’escapçar el govern català realment volien dir que el seu objectiu era destruir les aspiracions del poble al dret a decidir el seu propi futur". En la mateixa línia afegia que "és molt simbòlic que avui l'SNP aprovi aquesta moció i que es converteixi en una política oficial".

El lletrat fa referència a una resolució que ha aprovat per unanimitat el partit nacionalista que interpel·la directament el govern espanyol. Es tracta d'una moció pel dret universal a l'autodeterminació que diu que cal alçar-se davant injustícies com la violència policial durant el referèndum de l'1 d'octubre. Com a conclusió, el text reclama l'alliberament dels presos polítics i la tornada dels exiliats.

A la tarda, Clara Ponsatí ha intervingut al congrés i abans de començar la seva intervenció el públic s'ha posat dempeus i li ha dedicat una llarga i sonora ovació. "Gràcies, gràcies, gràcies", ha estat la resposta de l'extitular d'Educació.