Continua la visita del ponent de l'informe del Consell d'Europa (CoE) sobre polítics empresonats a Europa, Boriss Cilevics, a Catalunya. Després que aquest dimecres es desplacés fins a Lledoners per visitar els set presos polítics, aquest dijous ha visitat el Parlament, on ha estat rebut pel president de la cambra, Roger Torrent, amb qui s'ha reunit durant uns 45 minuts.

Un cop acabada l'audiència amb Torrent, Cilevics ha mantingut una altra reunió amb representats dels diferents grups de la cambra, a excepció de Ciutadans i el PP que han rebutjat anar-hi. Qui sí que hi ha participat ha estat el vicepresident de la cambra i membre de JxCat, Josep Costa, així com també Ernest Maragall (ERC), Esther Niubó (PSC), Marc Parés (Comuns) i Carles Riera (CUP).

Tot i no assistir-hi, però, tant Ciutadans com PP han volgut saludar-lo i entregar-li diversos documents. El diputat popular Santi Rodríguez li ha fet arribat sentències del Tribunal Constitucional sobre la vulneració de drets de l'oposició al Parlament. Cs, per la seva banda, li ha entregat una carta li comunica que havia demanat a Torrent una ruenió bilateral amb ell, que asseguren que els hi ha estat denegada, i un document amb la seva visió del conflicte. 

WhatsApp Image 2020 02 06 at 12.34.43
El ponent del Consell d'Europa havia enviat prèviament un document amb preguntes sobre el conflicte a tots els grups del Parlament. En ell, preguntava els motius pels quals han estat processats els líders independentistes, l'estat de les extradicions o els poders del Tribunal Constitucional i la despenalització del referèndum, així com també si hi ha llibertat de reunió a l'Estat i quines implicacions ha comportat la llei mordassa o com s'aplica la immunitat parlamentària.

Cilevics, que dimarts ja es va reunir amb membres del govern espanyol, té previst fer-ho també amb alguns consellers de la Generalitat, com el conseller d'Exteriors, Alfred Bosch. També aquest dimecres es va veure amb el Síndic de Greuges Rafael Ribó. A més, analitzarà també la situació de les preses Dolors Bassa i Carme Forcadell a través de videoconferències amb les seves presons.

Objectiu: informe sobre els presos

L'objectiu de la visita de Cilevics és realitzar un informe sobre la situació dels presos a Espanya que haurà d'incloure una "resolució o recomanació" al comitè de Drets Humans que, per la seva banda, podrà presentar esmenes al text abans que sigui votat. Tot i que encara no se sap quan l'informe veurà la llum, està previst que s'intentarà finalitzar "al més aviat possible". Un cop es publiqui, el text amb les conclusions del ponent haurà de ser aprovat pels membres de l'Assemblea. 

En un document preliminar a la visita, Cilevics ja es preguntava si es pot condemnar amb "llargues penes de presó als líders independentistes per organitzar un referèndum" i reconeixia que és probable que el cas dels presos independentistes acabi en mans del Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg. El Consell d'Europa és una organització centrada en la defensa dels drets humans que agrupa 47 estats europeus i té seu a Estrasburg.