Els polítics quedaran relegats de la capçalera de la manifestació. Després la polèmica per la possible presència de Felip VI o Mariano Rajoy al capdavant de la protesta, tots s'han posat d'acord per a evitar el conflicte: a primera fila hi aniran membres dels serveis d'emergències i altres col·lectius ciutadans que van ajudar les víctimes dels atemptats de Barcelona i Cambrils, que van deixar 15 morts i més d'un centenar de ferits. També tindran un paper destacat les entitats i organitzacions que, d'una manera o altra, treballen en contra de la xenofòbia i el racisme i a favor de la integració i la cohesió social.

No obstant això, aquesta absència de la capçalera serà compensada per una àmplia representació política i institucional, que desembarcarà des de tot l'Estat espanyol. Representants de tots els partits polítics, a dreta i esquerra, independentistes i unionistes, faran una demostració d'unitat política. A poc més d'un mes pel referèndum, serà una treva abans de tornar a començar el curs polític, abans d'encarar un mes de setembre que s'espera intens. Encara no se sap si ocuparan una segona o tercera capçalera. Però no s'assemblarà a la manifestació de l'11-M, en plena crisi política per les "dues línies d'investigació", que va ser encapçalada pel llavors príncep Felip, Aznar i les infantes.

En aquest cas, la delegació del Govern espanyol estarà encapçalada pel president Mariano Rajoy, que ha ajornat un acte a Pontevedra al diumenge. L'acompanyaran la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría, el ministre de l'Interior Juan Ignacio Zoido, la de Sanitat Dolors Montserrat i la de Defensa María Dolores de Cospedal. També hi haurà el delegat a Catalunya, Enric Millo.

De fet, el govern espanyol ha anunciat aquest dimecres que, davant l'interès de les autoritats de diferents administracions de l'Estat per a participar-hi, s'organitzarà "un dispositiu de transport per a facilitar els trasllats i moviments d'aquestes persones". 

Per ara, també han confirmat la seva assistència onze presidents de comunitats autònomes, la mayoría socialistas: el valencià Ximo Puig, la balear Francina Armengol, el basc Iñigo Urkullu, la navarresa Uxue Barkos, l'andalusa Susana Díaz, l'aragonès Javier Lambán, l'asturià Javier Fernández, el manxec Emiliano García-Page, l'extremeny Guillermo Fernández Vara, el càntabre Miguel Ángel Revilla i la madrilenya Cristina Cifuentes, malgrat que no tenia previst fer-ho  per no haver rebut invitació oficial.

Hi haurà altres autoritats polítiques, com l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena; el comissari europeu d'Acció pel Clima i Energia, Miguel Arias Cañete, o els presidents del Congrés de Diputats i el Senat, Ana Pastor i Pío García Escudero.

De tots els partits

A més de la representació institucional, també hi haurà una important representació política. En el cas del PP, hi haurà almenys tres dels cinc vicepresidents del partit: Javier Arenas, Andrea Levy i Javier Maroto. També el president del PPC, Xavier García Albiol; el coordinador general, Fernando Martínez-Maíllo; els portaveus al Congrés i el Senat, Rafael Hernando i Xosé Manuel Barreiro, i una àmplia representació de diputats i senadors, la més gran possible.

Per la seva part, la delegació del PSOE estarà encapçalada per Pedro Sánchez, Miquel Iceta i l'expresident José Luis Rodríguez Zapatero. Hi haurà altres dirigents socialistes, com la vicesecretària del partit, Adriana Lastra; el secretari d'organització, José Luis Ábalos, així com la majoria de membres de la comissió executiva federal i els secretaris generals de les federacions del partit.

Ciutadans ha confirmat l'assistència del seu president, Albert Rivera, així com la de les seves líders a Catalunya i Barcelona, Inés Arrimadas i Carina Mejías. També hi estaran presents representants del partit en altres ciutats, diputats al Congrés i el Parlament, i membres de l'executiva nacional de la formació taronja.

Tots els partits catalans participaran de la convocatòria en rebuig del terrorisme. També ho farà la CUP, l'assistència de qui havia atret la majoria de focus. Ho farà "al costat de la gent".

Els reis, incògnita

Els reis espanyols encara no han confirmat la seva presència a la manifestació del dissabte a Barcelona, malgrat que la polèmica s'ha produït igualment. Quan era príncep, Felip VI va encapçalar la manifestació contra l'11-M l'any 2004 a Madrid. Ho va fer en representació de la Casa Reial, perquè el llavors rei Joan Carles I no va assistir-hi.

La polèmica la va obrir la CUP, quan va afirmar que ells no estarien al costat del Rei o Rajoy, a qui consideren "responsables indirectes" dels atacs per la seva relació amb l'Aràbia Saudita i Qatar, països que "financen i ajuden a enfortir Daesh". Hores més tard s'hi van sumar Esquerra Repulicana i els comuns. Finalment, tots els partits han acordat fer un pas enrere per evitar una manifestació marcada per la polèmica.

Si finalment decideixen participar-hi, que encara avui és una incògnita, almenys saben que no podran encapçalar la manifestació, un lloc reservat per als serveis d'emergència i els col·lectius ciutadans que van ajudar les víctimes. Malgrat això, els polítics, desembarcats des de tots els punts de l'Estat espanyol, es deixaran veure per Barcelona. No per Cambrils o Ripoll, on també hi ha manifestacions convocades.