Quan només falten cinc dies per al referèndum, els diaris internacionals s'afanyen per explicar el procés català al seu lector i situar-lo per entendre què passarà l'1 d'octubre. Un exemple és el diari nord-americà Politico que, en la seva versió europea, ha publicat una cronologia sobre el procés.

Sota el títol 'Referèndum de Catalunya: Com hem arribat fins aquí?', el diari repassa els últims anys a Catalunya i assegura que "els catalans han anat des del pactisme a la insurrecció". La cronologia comença amb el famós "apoyaré" de l'aleshores president espanyol José Luis Rodríguez Zapatero, fins a l'aprovació de la llei del Referèndum pel Parlament i la repressió policial i judicial posterior per aturar la votació, passant per l'operació Catalunya.

El reportatge d'aquest diari, un dels de més tirada a Brussel·les, repassa els fets que han portat els catalans a celebrar un referèndum sense el consentiment de Madrid, i posa de manifest les negatives de Rajoy a pactar-lo. A més, recorda que el Partit Popular va recollir firmes contra l'Estatut, es va negar a acceptar un pacte fiscal com al País Basc i, finalment, s'ha oposat frontament a un referèndum sobre la independència de Catalunya.