Surt a la llum una nova branca de l'operació Catalunya, aquest cop vinculant l'independentisme i el Marroc. La policia patriòtica va espiar alts funcionaris del Marroc perquè sospitava que les autoritats marroquines es podrien aliar amb el moviment independentista, segons informa RAC1. Per aquesta sospita es va arribar a espiar al cònsol marroquí a Barcelona, Ghoulam Maichane, entre altres. Tot plegat va tenir lloc des de mitjans de 2014 i es va allargar dos anys, fins a l'any 2016. Tot i això, les primeres sospites apareixen l'any 2013. 

El comissari Pedro Esteban, expert de la Policia Nacional espanyola en la lluita contra el gihadisme, va ser el responsable de l'operatiu. La por del ministeri d'Interior comandat per Jorge Fernández Díaz d'una possible aliança entre el Marroc i el govern de la Generalitat el van dur a autoritzar seguiments, captació de confidents i l'ús de fons reservats per a aquesta branca de l'operació Catalunya. Segons RAC1, en dos informes als quals han tingut accés es mostra fins on van arribar les investigacions. 

Investigant el cònsol marroquí i figures de la comunitat

Els documents mostren com es va recollir el contingut de diverses reunions que el cònsol del Marroc a Barcelona va mantenir amb membres de la comunitat marroquina. La policia patriòtica estava segura que en aquestes trobades es promovia la difusió del discurs independentista. A més, bona part de la investigació s'enfoca inicialment sobre una fundació de Convergència i Unió, Nous Catalans, dedicada a estrènyer els llaços amb els immigrants que viuen a Catalunya.

Aquesta investigació va evolucionar sota la sospita d'una aliança catalana-marroquina per tirar endavant el procés d'independència. Els agents comandats per Esteban van redactar diversos informes on recollien les seves sospites i els fruits de la seva investigació. Els agents estaven convençuts que la Generalitat liderada per Artur Mas en aquell moment pretenien acostar-se a persones migrants per promoure els interessos independentistes. Aquesta era la teoria que van recollir l'any 2014 en una nota informativa, però en un altre informe de 2015 les teories de la policia havien canviat. 

En un primer moment pensaven que era la Generalitat la que volia aprofitar-se de la comunitat marroquina local, però en un informe de 2015 el temor es va centrar en el fet que el Marroc fos el que s'aprofités de l'afany de l'independentisme per guanyar nous adeptes per infiltrar-s'hi i dirigir-lo des de dins. És en aquest context, en què la policia patriòtica segueix a diverses figures prominents de la comunitat marroquina a Catalunya i recull el contingut d'algunes reunions al despatx oficial del cònsol del Marroc a Catalunya. 

Conseqüències de la investigació 

Finalment, la investigació no va anar enlloc. Abans que comencés la investigació, l'any 2013 l'Estat espanyol va expulsar Nouredine Ziani, un dels suposats espies marroquins que donaven suport a l'independentisme. Tanmateix, en el context d'aquesta investigació cap de les teories va anar enlloc. Què es va fer amb la informació que es va recollir? Segons informa RAC1, el ministeri de Fernández Díaz va filtrar aquesta informació a La Razón, que l'any 2015 va acusar l'independentisme de confraternitzar amb l'islamisme. El sindicat ultra Manos Limpias va tractar d'utilitzar aquestes notícies de La Razón per obrir una causa als tribunals contra Nous Catalans i Convergència. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!