Si d'alguna cosa hauran servit aquestes noves eleccions generals serà per donar un toc d'aire fresc al periodisme. Un dels exemples, sens dubte, serà l'eina creada per un grup de periodistes i enginyers - entre els que s'hi troben Eduardo Suárez, Jorge Galindo o Kiko Llaneras- amb el nom de Politibot, que permet els usuaris que s'hi endinsin a rebre informació d'una extensa amalgama d'aspectes de cara a les eleccions generals del 26-J. 

La innovadora iniciativa gira al voltant d'un sistema automàtic, anomenat 'bot', que opera a través de l'aplicació de missatgeria instantània Telegram. A partir d'una sèrie de preguntes, a les que l'usuari pot contestar amb un conjunt respostes predefinides, el mecanisme proporciona des d'enquestes, passant per gràfiques, i arribant a informacions que poden ser "més llargues" o "més curtes" en funció del que busqui l'usuari.

En una primera fase, i per ajustar al màxim la cerca, es formula un qüestionari en què cadascun dels usuaris pot fer saber la seva localització, l'edat, o el seu gènere. Amb aquesta informació se'ls proporciona ja dades com quins resultats es preveuen per la teva província o què vota la gent de la teva franja d'edat.

A banda de la interactivitat, i en relació amb els interessos que hagi anat mostrant, cada dia rebrà automàticament un missatge d'actualitat que el sistema hagi considerat que té interès. En qualsevol cas, si la persona se'n cansa, sempre té l'opció d'acabar la conversa. 

Un exemple gràfic

Aquest seguit d'imatges et faran fer una idea de com funciona el mecanisme: