El Front Polisario ha evidenciat Espanya, ja que assegura que l'ONU dona suport a l'autodeterminació del Sàhara Occidental. La representació dels independentistes sahrauís davant Nacions Unides ha assenyalat que compta amb l'empara del Consell de Seguretat cap a una "solució pacífica, justa i duradora" per a l'autodeterminació del poble sahrauí enfront dels qui promouen alternatives "dubtoses" i basades en "l'expansionisme". Una referència directa tant a l'estat espanyol com al Marroc.

Així ho ha fet saber el delegat del Polisario davant l'ONU, Sidi Omar, en la seva part de les consultes del Consell de Seguretat celebrades el passat dimecres a porta tancada amb l'enviat del secretari general de l'ONU per al Sàhara Occidental, Staffan de Mistura, i el cap de la missió de Nacions Unides per a la zona, Alexander Ivanko. "El ferm suport, expressat durant les consultes, a la necessitat d'assolir una solució pacífica, justa i duradora que permeti l'autodeterminació del poble del Sàhara Occidental és una resposta clara a qui busca mantenir l'statu quo i promoure solucions dubtoses basades en l'expansionisme i la violació de normes bàsiques del dret internacional", ha traslladat el representant del moviment d'alliberació sahrauí.

La descolonització passa per l'autodeterminació

Omar ha reafirmat que l'organització "mai acceptarà una política de fets consumats", en referència al reclam de la sobirania marroquina sobre el territori. Llavors, seguirà fent servir "tots els mitjans legítims per defensar els sagrats drets del poble sahrauí i les seves aspiracions nacionals de llibertat i independència". A més, el representant del Polisario ha rebut les "preocupacions" d'alguns membres de Nacions Unides sobre el deteriorament de la situació dels drets humans en el Sàhara Occidental i que "donen un major testimoni de la urgent necessitat d'establir un mecanisme independent i permanent de les Nacions Unides per a la protecció de la població del territori".

El Polisario reafirma, un cop més, que "l'única forma viable i factible d'avançar" en la solució que accepten per a la descolonització del Sàhara Occidental passa per "permetre que el poble sahrauí exerceixi lliurement i democràtica el seu dret inalienable i no negociable a l'autodeterminació". "Ha arribat el moment que les Nacions Unides i la comunitat internacional combinin el seu compromís declarat amb el dret internacional i les resolucions de l'ONU amb accions concretes per assolir la descolonització del Sàhara Occidental", conclou el representant.