Resulta que hi ha una altra exclusió dins la llei d’amnistia que també és motiu d’indignació. En aquest cas, però, qui hi protesta en contra és l’altra trinxera: els policies espanyols que van estomacar votants l’1-O a Catalunya. Es tracta del delicte de tortures. Aquest dijous, policies ultres s’han manifestat a les portes del Ministeri de l’Interior contra les “mentides” del ministre Fernando Grande-Marlaska, amb l’objectiu de bramar contra la llei d’amnistia. La protesta ha estat convocada pel trifachito sindical policial: Jusapol, Jupol i Jucil. Però tot plegat ha estat un fracàs: només han aconseguit congregar una cinquantena d’agents fora de servei. Tots s’han col·locat a una vorera, sense ni tan sols tallar el trànsit d’un carrer d’un sol carril.

Ibon Domínguez, portaveu estatal del sindicat Jupol, ha reconegut a preguntes dels periodistes que una de les coses que més emprenya els agents que van ser destinats a Catalunya el 2017 i el 2019 és que a la llei d’amnistia hi figura, com a exclusions, els delictes de tortures, tractes inhumans o degradants. Malgrat que la realitat és que la majoria d’aquests policies acabaran processats pel delicte de lesions, aquest policia amb funcions de portaveu lamenta que són les tortures “els delictes que precisament els independentistes denuncien contra nosaltres”. “I sí, els companys processats ara mateix als jutjats de Barcelona ho estan per aquests delictes”, ha afegit davant la insistència dels periodistes.

Aquest mateix portaveu, que ha ofert declaracions als periodistes mentre els seus companys de professió bramaven consignes contra el ministre Marlaska, ha lamentat que amb la llei d’amnistia es pot produir una “paradoxa”: “que les persones que van donar un cop d’estat quedin amnistiats i, en canvi, es processin les persones que van anar a Catalunya a complir amb el seu deure”. Així, ha reiterat que aquests tres sindicats de policia estan en contra de qualsevol llei d’amnistia a independentistes, i assenyalen que els policies no s’hi han d’acollir en tant que haurien de ser directament “absolts”. “Van complir amb el seu deure que és mantenir l’ordre constitucional”, ha assenyalat.

 

Darrere seu, hi havia una cinquantena de policies ultres que han cridat ‘Viva España y Viva el Rey’ quan alguns dels manifestants pronunciava algun discurs denunciant les “mentides” del ministre. Ara bé, els càntics han pivotat al voltant de la demanda principal que tenen aquests sindicats ultres: demanar una equiparació salarial amb els Mossos d’Esquadra, cos amb qui tenen una fixació. Entre les seves demandes, reivindiquen una “jubilació digna”.

La manifestació va convocar-se contra el ministre Marlaska quan el PSOE va pactar amb Junts i ERC incloure una esmena a la llei d’amnistia que mantingués el delicte de terrorisme com a excepció de l’amnistia, però amb una capa extra de blindatge a Tsunami Democràtic i CDR: puntualitzar que els delictes de terrorisme exclosos han de vulnerar drets humans.

policia jusapol
policia jusapol 1

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!