Nou sindicats de Policia Nacional i associacions de la Guàrdia Civil es van reunir el passat dimarts a la seu del Partit Popular (PP). Segons informa elDiario.es, en aquesta reunió, les associacions policials i el PP haurien abordat la unitat d'acció i la convocatòria de mobilitzacions contra la reforma de la Llei de Seguretat Ciutadana, també coneguda com a llei mordassa. La reforma l'impulsa l'actual govern espanyol, conformat per PSOE i Unidas Podem, la qual portava en punt mort els darrers 10 mesos. Els policies han acordat manifestar-se al gener contra aquests canvis, amb el suposat beneplàcit del PP

Els policies van ser convocats a la seu dels populars sense que se'ls especifiqués quin seria el contingut de la reunió. Un cop allà es van tornar amb membres del partit, incloent-hi el seu líder, Alberto Núñez Feijóo, qui va fer una intervenció inicial agraint la presència dels representants sindicals. Entre alguns dels assistents, va calar la idea que Feijóo els animava a protestar contra la reforma de la llei mordassa, sense que el popular arribés explícitament a fer una crida per la mobilització. 

Canvis en la llei mordassa

La majoria de grups del Congrés s'han decantat per modificar la criticada llei mordassa, que els darrers anys ha protegit certes pràctiques policials. La pèrdua d'aquesta protecció en accions que han estat qüestionades i han indignat la policia. Per exemple, el simple enregistrament o difusió d'imatges d'agents de les forces de seguretat al carrer o durant manifestacions no constituirà infracció a la nova Llei de Seguretat Ciutadana. Aquesta mesura té una excepció: quan l'ús d'aquest material o de les dades d'aquests funcionaris suposi un "constatable" perill per a la seguretat o l'operació, segons informa Efe.  

A la llei vigent es considera infracció greu els enregistraments no autoritzats a les forces de seguretat, un precepte que el 2020 el Tribunal Constitucional no va avalar, per la qual cosa els grups consideraven necessari una modificació de l'article 36.23. Fins ara aquesta possibilitat només la tenien els menors infractors.

Per contra, la ponència ha aparcat la mitja dotzena d'articles on es mantenen les discrepàncies i destaca el que regula les sancions via llei mordassa per les faltes de respecte als agents i el que avala els rebutjos a la frontera de migrants, un assumpte aquest últim que s'ha tornat a posar en primer pla amb crítiques a la gestió del Ministeri de l'Interior després de la tragèdia de Melilla del 24 de juny passat.