Nova iniciativa contra la inmersió lingüística. L’associació Hablemos Español, el sindicat policial Jupol i l’associació de guàrdies civils Jucil han fet arribar una carta al Ministeri d’Interior i al Ministeri d’Educació en el qual reclamen que els fills dels agents desplegats a Catalunya rebin almenys un 25% de les classes en castellà.

A la seva missiva, informa El Mundo, els signants demanen ajuts econòmics per tal de poder garantir l’escolarització dels seus fills en castellà de manera que “quedin exempts de qualsevol mena d'immersió lingüística". Apunten que tenen dificultat per trobar centres públics on s’imparteixen classes en la seva llengua.

Resolucions judicials

Per ara, han rebut resposta del Ministeri de l’Interior, que es mostra a favor del compliment de la legislació vigent “així com de les resolucions judicials dictades al respecte”, en relació amb les sentències que obliguen a garantir el 25% de les classes en castellà.

La carta signada per la cap de gabinet de Fernando Grande-Marlaska apunta que comprèn la inquietud de les famílies de funcionaris dels Cossos de Seguretat de l’Estat quan els seus fills han de ser escolaritzats a comunitats “amb règim de cooficialitat lingüística”, tot i que no es compromet a prendre cap iniciativa, que entén que correspon al Ministeri d’Educació.

Sense resposta d'Educació

"Convinc amb vostè en què les necessitats d'escolarització per als fills d'aquests funcionaris, que bé per trasllat voluntari, derivat d'un ascens, o per qualsevol altre avatar personal han de triar model lingüístic, haurien d'estar resoltes independentment del territori en el qual se sol·liciti plaça escolar, sense que l'elecció d'un determinat model sigui un inconvenient o generi conflictes", sosté la cap de gabinet del ministeri en la seva resposta als col·lectius policials. 

En la seva resposta, el Ministeri de l'Interior es compromet amb Hablemos Español, el sindicat policial Jupol i l’associació de guàrdies civils Jucil  a "informar puntualment" sobre la petició i queda "a l'espera del que determini" el Ministeri d'Educació, que és l'organisme competent en la proposta i execució de la política del govern espanyol en educativa.

El Ministeri d’Educació no ha respost per ara a la carta. Amb tot, la ministra del ram, Pilar Alegría, ha manifestat recentment que estan treballant en un nou currículum educatiu que vol canviar l'ús de la llengua a les escoles per tal que el castellà tingui més presència a les aules catalanes.

Entre les primeres accions que prepara el ministeri per continuar amb l'ofensiva contra el català es troba l'augment de les classes de castellà a l'educació secundària. "Llengua castellana serà l'assignatura que més hores tindrà a l'ESO", va anunciar la ministra. 

Imatge principal, el ministre de l'Interior Fernando Grande-Marlaska / Efe