Els enregistraments de les converses entre el llavors ministre d'Interior Jorge Fernández Díaz i el llavors cap de l'Oficina Antifrau de Catalunya Daniel de Alfonso, que van destapar l'existència de l'anomenada Operació Catalunya, no van ser analitzades per la policia, encara que sí que es va investigar la seva procedència.

Així ho revela aquest dimarts Público, el mitjà que va difondre els esmentats enregistraments, que destaca que encara que els enregistraments no van ser ni tan sols transcrits en la seva totalitat, la policia sí que va posar afany a investigar de quina manera es van gravar i van arribar a l'esmentat mitjà.

Aquesta revelació arriba just la vigília de la compareixença de Jorge Fernández davant la comissió d'investigació del Congrés dels Diputats. Segons la documentació lliurada per la Comissaria General a la comissió, el ministre "va ordenar al director adjunt operatiu del Cos Nacional de Policia l'obertura d'una investigació interna per determinar totes les circumstàncies relacionades amb l'origen dels enregistraments i la seva posterior filtració a la premsa".

Segons la documentació a què ha tingut accés l'esmentat diari, malgrat que Público va lliurar a la Fiscalia General de l'Estat els àudios íntegres de les converses, en cap moment la policia no es va detenir a analitzar el seu contingut. És més, tret d'uns quants talls que amb prou feines sumen deu minuts i descarregats directament del web del diari, ni tan sols ningú no es va molestar a transcriure el contingut de les reunions i quan ho va fer va ser per rectificar les informacions aparegudes en premsa davant d'aparents errors de transcripció.

Investigació sense conclusions

A més, malgrat investigar l'origen de l'enregistrament i la filtració, la policia no aporta cap conclusió, apuntant "la falta d'evidències científiques i la manca d'indicis racionals suficients per poder atribuir, fins al moment, a persona o persones determinades l'autoria tant dels enregistraments com de la seva posterior filtració".

El que trasllueix de tot això és que el ministre va ordenar investigar qui el va gravar, però pràcticament no es va fer cap gest a l'hora d'analitzar el contingut de les converses que demostraven l'existència d'una conjura contra l'independentisme.