L'operació de la policia política espanyola per fabricar proves per incriminar Podemos i evitar la seva arribada al poder -una imitació de l'operació Catalunya, que tenia els mateixos objectius respecte als líders independentistes catalans- va intentar fer caure en un parany a l'exministre de Finances veneçolà en temps d'Hugo Chávez Rafael Isea, intentant que donés per bo un document com a mínim irregular que provaria el finançament de Podemos per part del règim bolivarià.

Segons nous àudios revelats avui per Moncloa.com, en la reunió que va tenir lloc al consolat espanyol a Nova York entre Isea i diversos policies espanyols, entre els quals l'inspector-cap José Manuel Fuentes Gago, enviat del ministre de l'Interior Jorge Fernández Díaz, queda demostrat que l'exministre va ser pressionat per validar un document poc rigorós, extrem al qual van treure importància els policies, assegurant que "tant els feia" si el document "era bo o dolent"

En concret, Isea va manifestar els seus dubtes sobre el document que demostraria els pagaments a Podemos per irregularitats en les firmes i abans que res, per no recordar haver-lo firmat en el seu moment. De fet, el document el van aportar els policies, que també buscaven una declaració de l'exministre, que no van aconseguir malgrat les pressions. Isea va insistir que no figuraven les inicials del funcionari que el va redactar i que la seva pròpia firma apareixia sense el nom a sota.

Seguidament, l'exministre assenyala que la firma del document de pagament, anomenat 'punto de cuenta' a Veneçuela, estava datat en un moment en què Isea estava fora de Caracas.

Per tot això, Isea assegura que no està en condicions de "confirmar" si els pagaments "es van produir o no es van produir". En aquell moment, un dels policies assistents, García Catalán, intent pressionar-lo amb l'argument que tots "havien fet tants quilòmetres" perquè la trobada "quedés estèril", una cosa que no va convèncer l'exministre. Al seu torn, Fuentes Gago va assegurar que el document era vàlid pel simple fet que des de Podemos no s'havia desmentit.

En aquest sentit, Fuentes Gago va insistir que "les tres persones que apareixen", en referència a Iglesias, Moneder i Verstrynge, no "ho han negat".

Finalment, un últim àudio revela que als policies no els importa la validesa del document, sinó la possibilitat d'incriminar Podemos.

Per tot això, Isea va preferir declarar que reconeixia la firma d'Hugo Chavez, però va ser més caut a l'hora de reconèixer la seva. L'exministre ha declarat aquests dies que es va sentir "utilitzat", per afegir que de les promeses de protegir-lo a ell i a la seva família, la policia política espanyola no en va complir ni una. És a dir, el van acorralar i després el van deixar a la seva sort.