La policia patriòtica de l'Operació Catalunya va utilitzar un veí de l'expresident de l'ANC i exsecretari general de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, per espiar-lo quan era president de l'Assemblea. Segons ha destapat El Món a Rac1, el veí, amb les sigles P.O., era el germà del policia que en aquell moment dirigia els serveis d'intel·ligència del Ministeri de l'Interior de Jorge Fernández Díaz i era un dels principals capitosts de la policia patriòtica. 

Una mudança i l'auge del paper de Jordi Sànchez

Tot plegat comença l'any 2015, quan Jordi Sànchez encara no tenia un paper polític notori i les eleccions al secretariat de l'ANC el van convertir en una figura pública. Concretament, va quedar en segon lloc de les votacions de les bases de l'Assemblea i, poc després, va esdevenir president de l'entitat independentista. Això va coincidir amb una mudança, després que el 2011 un despatx d'arquitectes es posés en contacte amb Sànchez per oferir-li que s'afegís a una comunitat de propietaris per comprar un solar a Barcelona i construir-hi un bloc de pisos. La construcció acabaria l'estiu del 2015 i, per casualitats de la vida, un dels seus veïns era el germà d'un dels comandaments més importants de la policia patriòtica

P.O. va descobrir que el seu nou veí, Jordi Sànchez, era el nou president de l'ANC, i va informar-ne ràpidament el seu germà. Des d'aquell moment, P.O. es va encarregar de seguir els moviments de Jordi Sànchez discretament i amb la intenció de guanyar-se'n la confiança. Va seguir els moviments de l'aleshores president de l'ANC, i controlava les persones que el visitaven o els paquets o enviaments que rebia. Amb tot plegat, va poder elaborar dues notes d'intel·ligència amb detalls sobre la vida privada de l'exsecretari general de Junts

El paper de P.O. només el coneixia una dotzena d'alts càrrecs del Ministeri de l'Interior i del Cos Nacional de Policia. De fet, dos d'ells eren el comissari José Manuel Villarejo i el cap de la policia espanyol, Eugenio Pino, amb qui va tenir unes quantes trobades. 

P.O. diu que ell era qui utilitzava la policia patriòtica

Així mateix, P.O. admet a Rac1 les reunions amb els principals comissaris de la policia patriòtica i que mai no va explicar el seu paper a Jordi Sànchez. Tot i això, argumenta la seva participació en l'Operació Catalunya dient que no era la policia patriòtica qui l'utilitzava, sinó que era ell qui utilitzava la policia patriòtica. Segons l'espia de Jordi Sànchez, el seu paper era extreure informació de la mateixa policia patriòtica, malgrat que P.O. no detalla per què un treballador anònim com tants d'altres volia informació sobre les maniobres de l'Estat contra l'independentisme.

Tampoc no explica què en va fer de la informació que va obtenir i tampoc no descarta que els comissaris aprofitessin que vivia al costat de Jordi Sànchez per estirar-li la llengua més del compte, però insisteix que, en qualsevol cas, ell no els va donar informació de manera intencionada. El cas és que l'espia de Jordi Sànchez no va obtenir ni un euro dels fons reservats. Feia aquest paper per convenciment i per amor al seu germà. 

Jordi Sànchez demana una reforma del sistema judicial i policial

Jordi Sànchez, minuts més tard, ha sortit al pas de les noves informacions i ha carregat contra el Ministeri de l'Interior de Jorge Fernández Díaz. L'expresident de l'ANC ha explicat que ell s'assabenta d'aquest afer a través de Rac1. "Tots els veïns ens portem bé. És una informació que impacta", ha dit Sànchez, qui ha explicat que viu "porta a porta, paret a paret" amb P.O. Sànchez també ha explicat que, per la seva forma de ser, no va explicar a ningú detalls sobre el Procés. "Per la meva forma de ser i per la consciència soc una persona molt discreta", ha explicat Sànchez, que subratlla que en cap moment el Primer d'Octubre va estar en perill. 

Sànchez ha demanat fer una reforma de l'Estat. Concretament, en els àmbits del poder judicial i de la policia espanyola i ha comparat la reforma que va fer el PSOE, a través del ministre Narcís Serra, de l'exèrcit espanyol als anys 80. "Fins que no es faci una reforma a fons del cos policial i de la justícia, la caixa negra que s’amaga darrere les bones paraules de la seguretat de l’estat pot portar molt fàcil més a situacions com aquesta", ha dit. 

Precisament, el president Puigdemont ha condemnat aquest nou afer de l'Operació Catalunya i ho ha comparat amb mètodes "propis de les dictadures". "De mica en mica van quedant desemmascarats tots. El que han de sentir Jordi Sànchez i la seva família en conèixer que el seu veí era un dels que els espiava no es pot banalitzar ni disculpar, ha subratllat el president a l'exili. 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!