La policia patriòtica del PP va espiar 69 diputats de Podemos entre 2015 i 2016 per tal de veure si podia trobar algun drap brut i afectar així a la seva reputació, segons publica aquest dimecres el diari El País. El mitjà publica detalls d’un informe de la Unitat d’Afers Interns de la Policia Nacional que ha arribat aquest juliol a mans del jutge de l’Audiència Nacional, Santiago Pedraz. Aquest jutge va obrir al febrer una investigació judicial arran d’una denúncia de Podemos sobre les presumptes maniobres contra el partit de la policia espanyola i el Ministeri de l’Interior en època de Mariano Rajoy. Entre els diputats espiats hi havia Pablo Iglesias, Irene Montero, Yolanda Díaz o Ione Belarra.

L’informe conté converses del gener del 2016 entre l’aleshores número dos d’Interior, Francisco Martínez, i el comissari en cap de la Unitat Central de Suport Operatiu, Enrique García Castaño, on s’evidencia l’interès del primer per trobar draps bruts als diputats de Podemos per poder-los perjudicar. El 2016 es van celebrar les eleccions generals que van suposar una irrupció històrica de Podemos al Congrés dels Diputats. L'espionatge es va fer a través de diverses bases de dades policials.

La conversa de WhatsApp que provaria la intencionalitat de l'espionatge és la següent: 

Francisco Martínez: D'aquells de Podem os que tenien antecedents... Vas poder confirmar alguna cosa?

García Castaño: Doncs ho vaig demanar i trucaré perquè no vaig tornar a preguntar. Me'n vaig descuidar.

Martínez: Seria molt interessant saber-ho... I si han estat en temes abertzales, temes d'extremisme violent, etc.

García Castaño: Josetxu Arrieta, l'únic que té pertinença a ETA.

Martínez: Va estar condemnat?

García Castaño: Sí.

Martínez: I els altres res?

García Castaño: Res?

Martínez: Dic que si els altres estan nets? Tampoc violència de carrer, anarcos, etc.?

García Castaño: Ho torno a mirar, però crec que no.

Martínez: Cagüenlaputa (…) Algun ha de ser xungo.

García Castaño: Vegem.

Francisco Martínez: Mira amb ulls atents.

García Castaño: Et sembla poc tot el que tenen, Castiñeira [Cap de la Brigada Provincial d'Informació] ha de tenir el que hi hagi, perquè els va treballar molt de temps. (…) Li pregunto.

Francisco Martínez: I dels altres, què? No m'envies res.

García Castaño: El cabró de Germán em diu que aquesta tarda, perquè mirar els 69, se'n treu, però cal mirar un a un i, és clar, deixa rastre.

Centenars de consultes en bases d'Interior

Segons El País, en alguns casos s’han fet mitja dotzena de consultes a les bases d’algun diputat, però en altres hi ha fins a desenes o centenars de consultes a la recerca d’informació que pogués fer-se servir en contra dels polítics. A més d’Iglesias, Montero, Belarra, també havien estat espiats Pablo Bustinduy, o Íñigo Errejón.

Reacció de Podemos

Podem ha proclamat que l'informe evidencia la "cacera política, policial i judicial" per part del llavors Govern dirigit pel PP contra la formació, informa Europa Press. Alhora, ha demanat al PSOE que trenqui l'acord amb els populars per renovar el Consell General del Poder Judicial. "Podem seguirà exigint que s'aclareixin els fets i es depurin responsabilitats, tant en l'àmbit polític com judicial, i considera que no hi ha regeneració ni democratització possible de la mà del PP", han indicat fonts de la formació morada.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!