No hi ha setmana en què no apareguin noves informacions sobre l'operació Catalunya, que és la conspiració policial impulsada pel govern espanyol de Mariano Rajoy amb l'objectiu de frenar l'independentisme a partir de proves falses, manipulacions, informes irregulars i infiltracions, entre d'altres. Aquest dilluns, RAC1 fa públic que ha descobert que la policia patriòtica va enredar l'agència federal nord-americana, l'FBI, perquè participés en l'operació Catalunya.

El talp, un català acusat de narcotràfic

L'encarregat d'aquesta manipulació va ser la cara més coneguda de la policia patriòtica, l'excomissari de la policia espanyola José Manuel Villarejo, el qual va maniobrar perquè una de les seves fonts a la guerra bruta contra l'independentisme, un català acusat de narcotràfic, acabés treballant com a font protegida de l'FBI. Així doncs, Espanya tenia dins l'agència nord-americana un infiltrat que podia intoxicar les autoritats dels Estats Units amb informació falsa per motivar investigacions contra l'independentisme.

El món a RAC1 ha tingut accés a una sèrie de mails que relaten la relació entre l'excomissari i l'agent Marc Varry, que era l'enviat de l'FBI a Espanya. La relació entre Varry i Villarejo era antiga, però es va reforçar el 2012, quan comença l'operació Catalunya i quan Villarejo, a través de Varry, aconsegueix encolomar un dels seus confidents com a font protegida de l'agència dels EUA. El talp era José Maria Clemente Marcet, un financer català acusat de narcotràfic. Clemente era confident de Villarejo i li havia proporcionat informació sobre el presumpte finançament irregular de Convergència i Unió i sobre la família Pujol. 

Les maniobres de Villarejo amb l'FBI

El financer català va arribar a ser confident de l'FBI gràcies a Villarejo, segons es desprèn d'uns mails de l'estiu del 2013. En un d'aquests, un agent de l'FBI anomenat Mike Visted, subordinat de Marc Varry, comunica a l'advocat de Clemente Marcet, Eric Friedman, quines condicions haurà de seguir el seu client tan bon punt esdevingui confident de l'agència federal nord-americana. Entre les condicions, hi ha "aportar informació veraç, que la col·laboració és voluntària i que l'FBI no l'autoritza a dur a terme cap mena d'activitat il·legal". En un altre correu que Marcet envia a l'excomissari, que data del dimecres 17 de juliol del 2013, el financer deixa clar que l'operació només arribarà a bon port si Villarejo hi dona el vistiplau i afegeix que "li farà arribar tota la informació donada als EUA". Al mail, Marcet també fa palesa la bona relació entre Villarejo i l'enviat de l'FBI a Espanya, ja que s'hi refereix com a "el teu amic Marc".

Marcet i la investigació contra Rosell

Les fonts consultades per RAC1 apunten que Marcet hauria estat un dels confidents que hauria convençut l'FBI, per exemple, que calia investigar Sandro Rosell en un cas de corrupció esportiva, l'anomenat Fifa Gate. L'agent de l'FBI que feia el seguiment de Marcet era el ja conegut Marc Varry, que també va ser el policia que les autoritats nord-americanes van designar perquè representés els Estats Units als escorcolls que es van dur a terme a Espanya, tal com demostren els documents als quals també ha tingut accés El món a RAC1. Aquella investigació va acabar en no res, però dos anys després Rosell va ser detingut.

Sandro Rosell ha anat aquest dilluns al matí a RAC1 i ha assenyalat que està "molt indignat, però no pararé, aniré fins al final", i ha afegit que "amb aquestes proves que heu tret avui ens ajudarà a defensar el que portem defensant des de fa anys, encara que sembla que no servirà de res més que un altre jutjat digui que no”. Rosell ha dit que "en sortir d'aquí presentaré una querella".

Més intoxicacions a l'FBI

A més de la infiltració de Clemente, la policia patriòtica també hauria fet servir informes policials plens de fabulacions per alertar els Estats Units que l'independentisme flirtejava amb l'islamisme radical. Els correus electrònics revelen que les clavegueres de l'estat van intentar convèncer l'FBI que l'independentisme català representava una amenaça, perquè confraternitzava amb marroquins radicalitzats.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!