El futur de la prefectura de la policia espanyola de la Via Laietana, a Barcelona, és un dels debats oberts que té la ciutat, però que transcendeix als àmbits nacional i estatal, amb tot tipus de posicionaments a favor i en contra del manteniment de la instal·lació, d’infausta memòria per ser un lloc on es va practicar la tortura sistemàtica almenys durant la dictadura franquista.

De fet, la setmana passada,el ministre espanyol de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, va admetre que "en el passat", és a dir, durant la dictadura franquista, la prefectura va ser un centre de tortura. això sí, al mateix temps va indicar que la tasca actual del Cos Nacional de Policia (CNP) ja "resignifica" l'edifici.

Admesa la tortura per part del govern espanyol, la possibilitat que a curt termini el CNP abandoni l’edifici continua oberta, malgrat l’oposició dels partits espanyolistes i també del PSOE, i en aquest sentit, l’Ajuntament de Barcelona tindrà la setmana vinent l’ocasió de posicionar-se sobre la situació i el seu futur, que el mateix consistori defensa que hauria de ser un espai de memòria.

Dues opcions enfrontades a la Comissió de Presidència

A la Comissió de Presidència de l’Ajuntament de Barcelona, que tindrà lloc el proper dimecres, es presentaran dues iniciatives enfrontades sobre la qüestió. D’una banda, el grup d’Esquerra Republicana de Catalunya instarà l’alcaldessa Colau a exigir al govern de l’Estat a través d’una carta a donar compliment a la proposició no de llei aprovada al Congrés l’any 2017 per la reconversió de la prefectura de Via Laietana en un centre de memòria, i que ho faci en un termini màxim de 6 mesos.

La proposició també vol condemnar els anuncis sorgits darrerament des dels organismes de l’Estat anunciant que no es donarà compliment a la reconversió aprovada: “Constatem la nostra sorpresa i indignació per les declaracions dels ministres Grande-Marlaska i Bolaños anunciant l’incompliment, i rebutgem enèrgicament la qualificació de la comissaria com a ‘símbol de servei públic’ per part del secretari d’estat de seguretat, Rafael Pérez Ruiz, perquè és un menyspreu a totes les persones víctimes de tortures”, ha afirmat el regidor portaveu Jordi Coronas.

Per a seva banda, el grup municipal del Partit Popular exigirà a Colau que garanteixi la seguretat dels policies de la Prefectura Superior de Policia de la Via Laietana. Els populars presentaran una iniciativa perquè l'Ajuntament adopti totes les mesures necessàries a la via pública per donar seguretat i impedir "atacs" a la Prefectura.

"La Policia Nacional defensa a tots els barcelonins i totes les administracions tenen l'obligació de defensar a la policia", ha remarcat el líder d'el grup municipal del PP, Josep Bou, que veu injust que ni la Generalitat ni l'Ajuntament condemnessin altercats davant la Prefectura a la Diada Nacional.

 

Imatge principal: Antiavalots de la policia espanyola durant la passada Diada Nacional / Pau de la Calle