Canvi del dispositiu del Cos Nacional de la Policia a Catalunya. La Prefectura de les Unitats d’Intervenció Policial, les unitats antidisturbis, ha anul·lat els relleus previstos els pròxims mesos per reforçar la presència policial a Catalunya. Es retiren així els reforços que durant anys s’han enviat des de diferents punts de l’Estat espanyol. L’ordre de cancel·lació té efectes per a tot l’any 2022. La instrucció, segons informa El Confidencial Digital, suposa anul·lar les comissions de servei que s’havien programat fins a finals d’aquest any.

Rotativament, almenys tres unitats antidisturbis d’altres indrets de l’Estat s’estaven per períodes de quinze dies a Catalunya, dispositiu que es va reforçar en situacions excepcionals com ara  la celebració del referèndum de l’1-O o de les protestes per la repressió i contra la sentència del Tribunal Suprem que va condemnar els líders independentistes. Aquests operatius rotatius permanents també participaven en la vigilància dels punts fronterers amb França, en el marc de la lluita contra el jihadisme. Cada unitat està integrada per entre 40 i 45 agents.

Les raons de la retirada

Darrerament, els tres grups es van reduir a dos. Un es desplaçava a la frontera de la Jonquera i l’altre es quedava a Barcelona. Els agents s’integraven en dispositius ordinaris, com ara la protecció de la seu de la Delegació del govern espanyol al carrer Mallorca o de la Prefectura de la Via Laietana. Ara, però, des de la Direcció General de la Policia s’ha ordenat suspendre totes les comissions de servei de les unitats antidisturbis. Fonts policials sostenen que la mesura és conseqüència dels informes de la Comissaria General d'Informació, que apuntarien que l’amenaça d'incidents a Catalunya no és tan “intensa”, de manera que amb les dues unitats que ja hi ha a Catalunya n’hi hauria prou. Altres fonts, però, apunten a motius econòmics davant l’elevat cost de pagar dietes a 40 agents enviats en comissió de servei a Catalunya de forma permanent. Amb tot, la retirada d’aquests reforços no implica, segons fonts policials, que s’enviïn per a ocasions especials. Les unitats antidisturbis que es destinarien serien de les bases del País Valencià i de Saragossa.