En els últims dos anys hi va haver un total de 916 persones investigades pels seus missatges a les xarxes socials per la policia espanyola arreu de l'Estat. Aquestes són les dades que es desprenen d'un informe del Ministeri d'Interior sol·licitat pel diputat d'EH Bildu Jon Iñarritu al Congrés on preguntava per alguns casos de repressió per missatges a les xarxes.

En concret, la policia assegura que entre 2018 i 2019 va haver-hi 33 actuacions policials per "injúries" i unes altres 40 per "calúmnies". A més, també hi va haver un cas de "delicte contra la Corona" i un altre "contra la llibertat de consciència i els sentiments religiosos".

jon inarritu EFE

Foto: Jon Iñarritu al Congrés / EFE

Iñarritu va formular aquesta pregunta arran del cas d'un ciutadà de 21 anys que va ser detingut a Almeria com a presumpte autor d'un delicte d'injúries i incitació a l'odi en publicar a les xarxes socials un missatge en què es burlava de les lesions d'un policia espanyol durant una operació. A partir d'aquí, el diputat va demanar al Ministeri saber el "nombre de persones detingudes en els dos últims anys per missatges en xarxes socials", així com que es determinés quants casos es referien a comentaris "presumptament injuriosos o insults" cap a membres de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat.

Les dades

Ara, Interior ha respost aquesta petició i ha publicat un llistat amb les persones sota inspecció per "delictes d'amenaces, coaccions i delictes violents contra les persones" a les xarxes socials, que en total són més de 900. 265 persones estan investigades per "amenaces"; 147, per "trencament d'ordre de protecció i allunyament"; 120, per "descobriment o revelació de secrets"; 40, per "calúmnies"; 33, per "injúries" i 5 per "infidelitat en la custòdia de documents".

El que sorprèn més d'aquests documents, però, és que destaca un cas el 2018 per "delicte contra la Corona" i uns altres sis "contra la Constitució" registrats aquell mateix any. A més, també hi consta un delicte "contra la llibertat de consciència i els sentiments religiosos".