La història es repeteix. Quart cas d'un agent infiltrat de la policia espanyola en ambients independentistes i moviments socials. La Directa ha destapat que una policia d'origen mallorquí, identificada com Maria I. T., va espiar els moviments independentistes durant tres anys a Girona. Tal com relata el digital, la policia es va endinsar en moviments populars a Girona i Salt dedicats a l'activisme antiracista i pel dret a l'habitatge; ho va fer després d'acabar l'acadèmia de policia espanyola a Àvila. Com en anteriors casos de policies infiltrats en l'independentisme, l'operació va ser tan calculada que, fins i tot, la Maria I. T. va mantenir una relació amorosa amb l'Òscar C., un activista independentista gironí i membre dels CDR.

L'escola d'Àvila de policia espanyola

La Maria va arribar a Girona el setembre de 2020, venia de Palma i es preparava per assistir presencialment a l'escola Aurea Formació, on s'havia apuntat per cursar estudis de prova d’accés a la universitat per a majors de 25 anys. La Maria portava un DNI fals amb el nom de Maria Perelló Amengual i, en poc temps, es va convertir en activista fèrria dels moviments socials de Girona i Salt. El citat digital, després d'una investigació exhaustiva, ha descobert que la Maria formava part de la 33a promoció del Cos Nacional de Policia espanyola (CNP) i s’havia format a l’escola de policia d’Àvila els anys 2017 i 2018 en companyia del Marc, el Dani i el Ramon, que no són els altres tres policies espanyols infiltrats en l'activisme de Barcelona i València.

La Maria, que s'identificava amb un DNI fals, és graduada en Criminologia i Polítiques Públiques de Prevenció per la Universitat Pompeu Fabra. El setembre de 2017 va decidir fer-se policia i va ingressar a l'escola de policia d'Àvila; allà, en acabar la formació, va ser seleccionada per dur a terme una missió a Girona. 

La primera acció de la Maria

El primer acte on va participar la Maria va ser el 7 de juny de 2020, a la Tancada per Drets, una mobilització en suport als migrants no acompanyats. Poc després, va organitzar una barbacoa al seu pis de Girona i allà va conèixer l'Òscar, el germà d'una noia que havia conegut a l'acadèmia on, per mantenir la seva coartada, estudiava per accedir a la universitat. Després de conèixer la identitat real de la Maria, l'Òscar ha fet aquestes declaracions a la Directa: “Va ser ella qui em va convidar i després d’un encreuament de mirades de seguida vam connectar. La Maria des d’aleshores em va donar alguns dels millors moments de la meva vida, me’n vaig enamorar”.

L'Òscar és una de les cares més conegudes de l'activisme de Girona i, a més, està encausat en la macrooperació coneguda com a 21 Raons, en la qual quatre activistes s’enfronten a una petició de quatre anys de presó i 12.150 euros de multa per persona. Aquest cas és el del tall de les vies ferroviàries d’alta velocitat l’1 d’octubre de 2018, quan es complia el primer aniversari del referèndum. Queda clar, doncs, que l'estratègia de la Maria era jugar amb les emocions i sentiments, ja que ella i l'Òscar van arribar a viure junts al pis que ella tenia a Girona.

Activisme de base

L'abril de 2022, quan l’Òscar comença a treballar a la seu nacional d’Òmnium a Barcelona com a coordinador del projecte (Re)voltes, la Maria s'apunta a l'Escola Guillem Agulló, a més de participar d'altres activitats de l’entitat en defensa de la cultura i la llengua. La infiltració va ser tal que el 7 de març de 2022, l'agent va aconseguir ser en una reunió amb els advocats Montserrat Vinyets i Benet Salellas on es preparava la defensa del cas del tall de les vies de l'AVE.

La Maria anava i venia a Girona i es va inventar una malaltia greu del seu pare per marxar quatre mesos a Palma i Madrid. La falsa activista va marxar temporalment el juny de 2022, coincidint amb el moment en què la Directa destapa el cas del policia Marc Hernández Pon, infiltrat al Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC), al Casal Popular Lina Òdena i al col·lectiu Resistim al Gòtic. La Maria mai va arribar a marxar definitivament de Girona i ha conservat una intensa comunicació fins a la publicació d’aquesta investigació. Ara bé, des de finals d'octubre de l'any passat, la infiltració se cenyeix només a l’àmbit digital i telefònic, un fet que acabaria provocant certes desconfiances al seu entorn. 

Antecedents familiars

Sembla que l'espionatge i les infiltracions siguin tradició familiar a casa de la Maria I. T., ja que el seu germà forma part de la plantilla de la Prefectura de les Balears i és conegut per la seva profusa activitat en les mobilitzacions del sindicat policial Jusapol. Un cop d'ull al perfil de Facebook del germà de la Maria ja demostra la catalanofòbia a través de missatges i fotografies.