Després que ahir el jutge tirés pel dret i decidís arxivar 51 denúncies de lesionats de l'1-O a Barcelona, ara el diari La Jornada i ElDiario.es treuen a la llum que els agents de la policia espanyola van utilitzar canals de comunicació paral·lels per comunicar-se entre ells.

"Em truca un altre mitjà", es pot sentir en un dels àudios d'un dels responsables de la Policia Nacional que va intervenir en l'actuació policial que pretenia aturar de totes totes la celebració del referèndum, uns àudios que formen part de les diligències obertes pel jutjat d'instrucció número 7 de Barcelona, requerits arran de les denúncies presentades per diversos ferits de l'1-O.

El pitjor de tot plegat és que, a més, l'Ajuntament de Barcelona no tenia cap tipus de coneixement de l'existència de més canals de comunicació, motiu pel qual el tinent d'alcalde, Jaume Asens, ja ha anunciat que demanaria explicacions perquè "les converses entre els agents proven que hi havia un segon mitjà per comunicar-se entre ells a través del qual es podien donar ordres presumptament delictives".

"Per l'altre mitjà"

Segons apunta La Jornada, tant a l'escola IES Víctor Català com al CAP Guinardó —entre d'altres llocs on van carregar contra la població—, les comunicacions entre els agents demostren l'existència d'un altre canal paral·lel a la ràdio policial.

De fet, als àudios s'escolta com un dels agents li diu que li parlarà "per l'altre mitjà" i llavors l'altre agent li comunica que hi ha hagut "molta violència" contra ells, però li assegura que no necessiten reforços perquè ja marxen. "Truca'm per l'altre mitjà", es torna a sentir.

La cosa, però, no acaba aquí. Tal i com apunta ElDiario.es, la direcció de la policia espanyola nega tenir ordres registrades entre el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos i els comandaments que van intervenir en les escoles. "No existeixen registres", han comunicat al jutge a través d'un escrit fent referència a les comunicacions entre els agents de l'operatiu de la policia espanyola desplegats a les escoles Estel i Santa Caterina de Siena de Barcelona.

A més, en almenys dos àudios es pot sentir com els agents s'emplacen a parlar per "l'altre mitjà", un mitjà que en cap moment precisen quin és. Segons Asens, "hi havia un segon mitjà a través del qual es podien donar ordre presumptament delictives".

Un dels advocats de les víctimes de l'1-O ha denunciat a ElDiario.es que "a tots els operatius d'ordre públic, i més en el de l'1-O a Barcelona, hi ha una sala de direcció i coordinació amb un canal de comunicació amb els comandaments sobre el terreny" i alerta que, per tant, "no és creïble que no existeixi comunicació entre el coronel Pérez de los Cobos, el seu equip i els seus subordinats".

Tanmateix, però, ahir el jutge va anunciar desenes de denúncies de ferits durant la jornada del referèndum i ho ha fet sota l'argument que "correspon a l'estat el monopoli de l'ús de la força, la qual s'exerceix mitjançant els cossos i forces de seguretat" i afegeix que "l'ús de la força és legítim sempre que hi hagi una justificació per a això i es realitza amb la deguda proporcionalitat".