Un pressupost ambiciós, 30 milions d'euros; un finançador principal, la Comissió Europea; i el col·laborador més indispensable, la Policia Nacional espanyola. Amb aquests tres ingredients, es va desenvolupar el projecte Mypol per a la formació de la policia de Birmània, la mateixa que ha portat a terme un cop d'estat al seu país que des del passat 1 de febrer ja ha matat més de 600 manifestants, hi ha 3.000 detinguts i 38 persones condemnades, segons l'Associació d'Assistència a Presos Polítics, AAPP.

El govern espanyol, implicat

L'objectiu del projecte espanyol i europeu era la "reforma de la policia de Birmània basat en les millors pràctiques internacionals i el respecte als drets humans". És evident que l'objectiu del programa ha acabat sent un fracàs perquè les imatges que hem vist posteriorment a la seva formació, indiquen tot el contrari. A més, el Mypol estava supervisat per un organisme espanyol, la Fundación Internacional y Para Iberoamérica De Admón Y Políticas Públicas, FIIAPP i justament la presidenta del seu patronat és la vicepresidenta Carmen Calvo i entre els vocals hi trobem la ministra d'Exteriors, Arancha González Laya i el ministre de Defensa, Juan Carlos Campo.

En definitiva, el govern espanyol està directament lligat amb el FIAPP amb més de 89 projectes, present a 122 països i un pressupost de 67 milions d'euros. Des del portal web del FIIAPP encara consten els detalls del projecte, on inclouen la Policia Nacional. Més hàbils han estat en els portals de la Unió Europea on han esborrat l'enllaç. El projecte tenia una durada de cinc anys però la seva suspensió immediata no ha estat detallada.

mypol

Captura de pantalla del portal del govern espanyol, FIIAPP

mypol eu

Portal del projecte Mypol de la Unió Europea

Escàndol europeu

El diari Libération ha entrevistat l'exdiputat de Birmània, Maw Htun Aung i lamenta com "la policia de Birmània que ara ha matat la gent als carrers, ha estat formada per la UE amb un projecte pagat per tots els contribuents europeus". La publicació francesa destaca que la formació a tots ells es va fer de "forma discreta, per no deixar cap rastre i com si no hagués existit mai". No només Espanya està involucrada, també de manera directa hi ha altres organismes de França, Suïssa, Alemanya i Irlanda. 

MYPOL embajador web

L'ambaixador espanyol a Tailàndia, Emilio de Miguel Calabia (a l'esquerra), amb l'equip del projecte Mypol / Font: FIIAPP

En total, el programa va servir per formar 4.500 policies repartits en camps perquè aprenguessin controlar les grans multituds o portessin a terme investigacions comercials eficients. El Libération també subratlla que es van proporcionar milers de cascs, escuts i material antiavalot seguint la normativa europea que accepta oferir aquest material si és per finalitats humanitàries o de protecció. La definició que van donar del programa és: "Transformar la policia birmana ensenyant les millors pràctiques internacionals i el respecte als drets humans". El resultat, tal com defineix Htun ha estat a la inversa: "No vull culpar els europeus però van fer un tracte amb el diable".

En paral·lel, les conseqüències que viu aquest país es multipliquen. El Programa Mundial dels Aliments (PMA) de l'ONU alerta que fins a 3,2 milions de persones es trobaran fregant la fam a Birmània en els propers sis mesos a causa de la crisi desencadenada després del cop d'Estat. La manca d'accés als aliments està augmentat dràsticament al país a causa del cop militar i les conseqüents protestes contra la junta, el que s'uneix al debilitament de l'economia causada per la pandèmia de la Covid-19.

59a1d30d5af5a97eee3f5d996432d9c3a07693a7Protestes a Birmània contra les forces de l'Estat / Font: EFE

Foto principal: membres de les forces armades participen en una desfilada durant el 76è Dia de les Forces Armades a Naypyitaw, Birmània, el 27 de març de 2021.