El valencià José Manuel Rodríguez Uribes ha estat nomenat nou ministre de Cultura. Presentat per tothom com un gran expert en Dret i Filosofia, els socialistes han confiat amb ell anteriorment com a portaveu a l'Assemblea de Madrid i també va estar vinculat al govern de José Luis Rodríguez Zapatero. Més enllà del seu perfil polític, també en té un de mediàtic que ha conreat durant mesos a través de Twitter.

Un dels temes que més li apassiona és el procés català i els independentistes. Rodríguez Uribes ha dedicat unes quantes frases a Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, titllant-los de mentiders i insensibles.

A Junqueras l'acusa d'interpretar el dret a la seva manera i contradiu les paraules del líder republicà quan defensa la justícia en base als drets internacionals que tothom ha de tenir. El nou ministre escriu: "Quan Junqueras diu que Catalunya està sota el dret internacional vol dir sota el dret natural, un dret natural interpretat a la seva manera". 

Rodríguez Uribes no es queda aquí, també ironitza sobre Junqueras. Aquesta és la reflexió que fa una persona especialitzada en Dret sobre el líder d'un partit que s'ha abstingut perquè el seu president Pedro Sánchez sigui investit: "Estirant la corda fins que es trenqui. Junqueras es creu Martin Luther King".

De Carles Puigdemont critica que es consideri un exiliat: "Si els fets són els que explica Puigdemont, entre d'altres que és un exiliat, s'haurà d'explicar que no, que és algú que no assumeix la responsabilitat dels seus actes i que no ret comptes davant la justícia". Una reflexió que obvia que Puigdemont ha atès a totes les euroordres i ha estat degudament reconegut com a eurodiputat.

Un dels tuits més punyents és quan s'extralimita a opinar sobre les notícies i les accions dels partits independentistes i ataca frontalment els seus líders: "Que Puigdemont i els seus parlin d'exili, asil o de presos polítics és una prova del deliri, la seva ignorància, la seva insensibilitat o tot a la vegada".

El nou govern socialista ha manifestat la seva voluntat de desjudicialitzar la política i entrar en una etapa de diàleg. Una idea que no recolza el nou ministre de Cultura si llegim el seu Twitter. En un escrit que encara és públic i tothom pot consultar, manifesta que "un 155 és necessari" i afegeix que ha d'estar "limitat en el temps i al servei de la recuperació de l'autonomia a Catalunya". Una paradoxa ja que precisament l'autonomia catalana va quedar bloquejada amb l'aplicació d'aquest article.

A partir d'ara, cal esperar veure quin camí agafa José Manuel Rodríguez Uribes: el de polític basat en el Ministeri de Cultura o el d'opinador, no només a les xarxes socials, sinó també a la televisió, on és un tertulià habitual.

De moment, des del sector cultural ja qüestionen si està capacitat per agafar aquest ministeri ja que no té cap mena d'experiència en la seva gestió a diferència del seu antecessor José Guirao. Des de l'Associació d'Escriptors, el seu president Manuel Rico recorda que "ve del món universitari, no tenim res en contra però sí que ens sembla una mica anacrònic que no sigui un home del món de la cultura".