Polèmica per un vídeo on l'alcalde de Fontanar (Guadalajara) diu "subnormal" a una treballadora. En unes imatges difoses per El Decano de Guadalajara, Víctor San Vidal (independent) insulta i amenaça una professional del Centre de la Joventut de la localitat. "Però que m'ho expliquis per parts. Que m'estàs explicant això del matí. Això de la tarda. (Cops) Que m'ho expliquis. (Cops) Subnormal. Que ets retardada mental. Ets ximple. T'estàs carregant el teu suport. Te n'aniràs al puto carrer. Que ets la vergonya de la teva família. La puta vergonya. A quina hora ha passat això de la tarda. Explica'm això de les putes sis", se sent en el vídeo.

Els fets van tenir lloc diumenge. A les 18.00 hores, hi va haver un problema amb alguns usuaris del centre i la treballadora els va fer un toc d'atenció. Al vespre, l'alcalde va anar visiblement alterat a les instal·lacions per demanar explicacions i va passar el que es veu a les imatges. No és la primera vegada que genera problemes: l'any 2019 fou detingut per presumptament adjudicar "a dit" unes obres a la mare d'un amic íntim, tot i que finalment fou absolt l'any 2022 dels delictes de prevaricació i malversació de diners públics. És alcalde de Fontanar des del 2019, quan va formar l'agrupació Entre Todos Fontanar —després que el PSOE li retirés el suport per estar immers en l'esmentat procés judicial—. Ha aconseguit la majoria absoluta en les dues últimes eleccions municipals.

 

San Vidal s'ha mostrat penedit per les imatges, tot argumentant que es tracta d'"una situació d'estrès acumulat" i a l'"extrema tensió nerviosa" que "fa temps que arrossega". "Me'n penedeixo de manera profunda i sincera", ha assegurat, i ha afegit que els nervis es deuen a "una gran càrrega de treball i les responsabilitats que exerceixo, amb enorme mancança de mitjans, així com a la situació de persecució mediàtica i judicial de la qual encara em defenso i que m'ha fet explotar en el moment més insospitat". També ha afirmat que ha assistit als Serveis de Salut Mental, on li han diagnosticat aquesta afecció per la qual es troba de "baixa temporal" i s'ha sotmès a un tractament. "Em diuen que, lamentablement, estic en una situació que, des de la pandèmia, està afectant molts joves i que és necessari abordar mèdicament. Però d'això se'n surt amb la deguda atenció i en un termini no molt llarg", ha explicat, abans de dir que ha demanat disculpes a la treballadora, que ella les ha acceptat ("ja que tenim molts anys de bona relació") i que rere la publicació de les imatges hi ha un interès de fer-li "mal".

La Fiscalia de Castella-la Manxa ha decidit l'obertura de diligències d'investigació del vídeo en el qual San Vidal es dirigeix en termes "absolutament vexatoris i humiliants" a una treballadora de l'ajuntament, considerant que podrien ser constitutius d'un delicte d'assetjament laboral o tracte degradant. Segons ha informat en un comunicat, la Fiscalia considera que aquestes conductes, "que sembla que són reiterades", són "absolutament rebutjables en una societat democràtica en la qual el respecte i la igualtat són essencials per a la convivència, encara més tractant-se d'un funcionari públic respecte una treballadora". 

Fiscalia, Junta, PSOE i PP, contra l'alcalde

El PSOE i el PP han sol·licitat la "immediata" dimissió de l'alcalde, així com de qualsevol regidor que hagi intentat amagar aquests "lamentables fets", i han demanat un ple extraordinari per tractar l'afer. "Considerem que el comportament exhibit, més encara per algú que ostenta un càrrec públic, és inadmissible i va en contra dels principis ètics que han de regir a l'administració", han afegit. Els dos partits de l'oposició també han afirmat que la dimissió és "necessària per preservar la integritat i la confiança de la comunitat a les institucions locals". "Els fets són repugnants, inassumibles i no hem de consentir que algú que ostenti aquests càrrecs continuï representant els veïns de Fontanar", han conclòs. Divendres 8 de març, a les 17.00 hores, s'ha convocat una concentració a la localitat per demanar la dimissió.

La consellera d'Igualtat de la Junta de Castella-la Manxa, Sara Simón, ha considerat "inadmissible" el vídeo i ha dit que la petició de dimissió tant del PSOE com del PP és "més que encertada". "Una persona que actua d'aquesta manera no pot representar ningú, no pot tenir un càrrec públic i tant de bo que assumeixi les conseqüències de la seva conducta", ha assenyalat Simón, que ha manifestat que ha vist les imatges amb "por" i ha emfasitzat que li sembla "inadmissible que qualsevol persona tracte una altra persona, en aquest cas una dona, en aquests termes, però moltíssim més si qui ho fa és un representant públic". "I a més em sembla moltíssim més greu perquè és una qüestió d'abús de poder clarament, és una qüestió d'abús de poder davant d'una treballadora i, per tant, em sembla més que encertada la petició de dimissió", ha indicat.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!