L'obertura de la delegació del Govern als països nòrdics ahir, amb la presència del president Puigdemont, ha generat algunes crítiques. Però no contra la mateixa delegació —com ja havia passat en altres ocasions—, sinó dirigides cap a la seva responsable: Francesca Guardiola, la germana de l'exentrenador del Futbol Club Barcelona.

El periodista Lluís Foix, que no és precisament adepte de l'entrenador del Manchester City, ha encès un debat a Twitter sobre la legitimitat de la seva designació: "La germana de Pep Guardiola, ambaixadora de Catalunya a Copenhaguen. Amb oposicions? Per mèrits propis?", ha deixat anar.

Una llarga trajectòria

Ràpidament, no s'han fet esperar les reaccions davant les acusacions de Foix. El també periodista Eduard Voltas ha recordat que la germana de Guardiola té una llarga trajectòria que justifica la seva designació. I és que Francesca Guardiola ha estat en diferents càrrecs governamentals a l'àrea d'Exteriors: primer com a directora general de Relacions Exteriors de la Generalitat, que és la mà dreta del conseller d'Exteriors, i després com a directora de Relacions Institucionals a l'Agència de Competitivitat de Catalunya (Acció).

A més, té més de 30 anys d'experiència a l'administració pública. Guardiola és llicenciada en Filologia i Literatura Catalana per la Universitat de Barcelona (UB), ha ampliat els seus estudis a Londres, Berlín i Groningen.

El diputat de Junts pel Sí Germà Bel s'ha afegit a les crítiques de Voltas i ha assenyalat que les paraules de Foix són "d'un nivell d'impresentabilitat insofrible" i ha afegit —en plural— que "ja no poden manegar com solien fer-ho". 

Ja són dotze delegacions

El Govern va ampliar ahir la seva presència internacional amb una nova delegació a Copenhaguen (Dinamarca), que s'ha convertit en la representació de l'Executiu català pels països nòrdics. El principal objectiu del Govern és potenciar les relacions bilaterals amb Dinamarca, Finlàndia, Islàndia, Noruega i Suècia.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, van obrir ahir la nova delegació, situada a la capital de Dinamarca. A l'acte va assistir la nova delegada del Govern als països nòrdics, Francesca Guardiola.

Amb la de Copenhaguen, les delegacions del Govern a l'exterior ja són nou: la Unió Europea; el Regne Unit i Irlanda; França i Suïssa; Alemanya; els Estats Units, el Canadà i Mèxic; Àustria; Itàlia; Portugal, i Dinamarca.