La Junta d'Andalusia, governada amb majoria absoluta pel PP, lluita per reactivar el sector de la caça. La nova proposta del govern de Moreno Bonilla és cedir espais públics per ensenyar els joves a caçar, per tal de donar vida a un àmbit econòmic que mou més de 3.500 milions d'euros i que dona feina a gairebé 45.000 persones a la comunitat autònoma. Així doncs, segons el que s'indica en l'esborrany del pla al qual ha tingut accés el diari ABC, la Conselleria de Sostenibilitat, Medi Ambient i Economia Blava, vol apropar la caça al jovent amb "jornades, zones expresses en cada vedat o, fins i tot, la utilització de terreny públic on es pugui fomentar la iniciació a l'activitat cinegètica". En el mateix pla, la Junta també valora l'opció d'oferir llicències temporals amb preus a l'abast per als principiants que tinguin intenció d'aprendre i poder dedicar-s'hi acompanyant els caçadors veterans. 

Declivi de les llicències de caça

Segons apunten els caçadors i corrobora el govern andalús, l'activitat cinegètica va a la baixa des de fa anys, i una mostra d'això és el declivi de la concessió de llicències. Segons apunta el citat diari, el pla andalús de caça assegura que "de les més de 300.000 llicències que hi havia el 2004 en la comunitat, s'ha passat a 225.000 el 2019 i a unes 150.000 ara", tot i que, segons el president de la Federació Andalusa de Caça, José María Mancheño, la xifra s'eleva fins als 250.000 caçadors. L'oferta de la Junta per fomentar la caça entre els joves també ve donada perquè l'edat mitjana dels qui porten a terme aquesta pràctica ha passat de 42 a 52 anys.  

El pla del govern andalús té l'objectiu "d'acostar la caça a la joventut, es promouran jornades, zones expresses en cada vedat o, fins i tot, la utilització de terreny públic on es pugui fomentar la iniciació a l'activitat cinegètica". Tanmateix, la idea d'apropar la caça a la societat andalusa no acaba amb els joves. La Conselleria de Medi Ambient es planteja difondre l'activitat entre "la població urbana mitjançant activitats d'oci desenvolupades en el medi rural, entre les quals la caça". Altres de les mesures que proposen és la creació de "la finestra del caçador", en aquest punt assenyalen que des de la conselleria es podran solucionar els procediments vinculats amb la caça, i a més, servirà com a única línia per "informar i per recollir situacions que poden pertorbar l'activitat cinegètica". 

Crítiques de les associacions animalistes

La mesura que prepara la Junta ha indignat les associacions animalistes, entre les quals destaca PACMA, que consideren que la mesura és vergonyosa i una falta de respecte cap al medi ambient. PACMA rebutja que el govern andalús utilitzi espais públics naturals per a la pràctica de la caça i la deterioració de la biodiversitat: "Panorames com aquest han de deixar de normalitzar-se urgentment, i sobretot, deixar de finançar-se, en part, amb fons públics".