La dita de 'els enemics dels meus enemics són els meus amics' es materialitza a la política municipal de Montehermoso, Extremadura. En aquest municipi, els cinc regidors d'Unidas Podemos i els dos de Vox han tancat un tracte fonamentat en la seva animadversió pel PSOE de la localitat. L'alcaldia està en mans de Rosa Isabel Garrido, d'Esquerra Unida, tanmateix, es troben en minoria. La seva mala relació amb els socialistes ha dut a l'executiu de Podem ha arribat a un polèmic acord amb l'extrema dreta per mantenir el govern municipal. 

Per evitar una moció de censura del PSOE, Garrido ha allargat la mà a Vox, traspassant fronteres ideològiques i aixecant polseguera. En el darrer Ple Municipal s'ha aprovat que els dos regidors de Vox passin a tenir la condició d'alliberats a temps parcials i s'integraran així a l'equip de govern d'Unidas Podemos. Concretament, els dos regidors de l'extrema dreta assumiran competències de Seguretat Ciutadana i Gestió Forestal i Camins, segons informa El Mundo

Unidas por Montehermoso ha justificat aquest acord afirmant que l'acord natural de la seva formació amb els socialistes ha estat impossible. "Donades les pràctiques d'oposició ferotge del PSOE local, que fins i tot perjudiquen l'interès dels veïns, decidim augmentar els nostres suports al ple municipal, per aconseguir treure les nostres mesures de forma democràtica i no exclusivament a través de decrets d'alcaldia", justifiquen des de l'Executiu. 

Represàlies de les respectives formacions 

Per part d'Unidas Podemos s'ha reclamat als regidors de la seva formació a Montehermoso que facin marxa enrere en el seu acord amb Vox. La secretaria general d'Unidas Podemos a Extremadura, Irene de Miguel, ha assegurat que aquest "no és el camí" i ha lamentat la situació. El coordinador d'IU Extremadura, Joaquín Macías, ha declarat a l'ABC: "Hi ha línies vermelles que no es poden creuar". A més, ha subratllat que la seva formació no accepta "cap pacte polític" amb Vox. 

Per la banda de Vox, el Comitè Executiu Provincial del partit d'extrema dreta ha demanat al Comitè de Garanties del mateix que s'iniciï una expedient d'expulsió per als dos regidors que han acceptat l'acord. Tots dos no haurien comptat amb el beneplàcit del partit per tirar endavant aquest acord. És a dir, que es poden enfrontar a una severa sanció per actuar de forma unilateral.