El secretari general de Podem Catalunya, Albano Dante Fachin, ha apostat aquest dissabte, des del Palau de Vistalegre, perquè l'actual líder de Podemos, Pablo Iglesias, pugui "tirar endavant el seu projecte" establint una aliança amb els anticapitalistes de Miguel Urbán i Teresa Rodríguez. I és que les votacions de Vistalegre II podrien donar un escenari amb Iglesias com a secretari general, però amb un Consell Cituadà Estatal –la direcció- sense majoria, per la força que poden agafar els candidats d'Íñigo Errejón. Si això passa, però, Fachin creu que els anticapitalistes seran el soci que permetrà a Iglesias desenvolupar els seus plans al marge dels d'Errejón. D'altra banda, tant Fachin com la que va ser la seva competidora per la secretaria general de Podem Catalunya i membre de l'equip d'Errejón a Vistalegre II, Jéssica Albiach, creuen que, guanyi el projecte que guanyi al congrés, ningú posarà en dubte el paper del partit a Catalunya i la seva estratègia per construir la nova formació dels 'comuns'.

Les candidatures a la secretaria general, al Consell Ciutadà Estatal i els documents polítics ja s'han presentat a Vistalegre II, deixant així en mans dels inscrits de Podem quin és el pes de les tesis d'Iglesias, d'Errejón, dels anticapitalistes i dels independents de base en aquesta nova etapa. Davant la possibilitat que amb Iglesias de secretari general –la seva victòria es dona per feta davant l'independent de base Juan Moreno Yagüe-, els d'Errejón puguin guanyar amb el seu document estratègic o tenir molta més gent de la prevista dins la direcció, Fachin assegura que la clau la tindran les aliances. "Crec que Iglesias tindrà la capacitat de tirar endavant el seu projecte, ja sigui ell mateix o amb l'acord amb els anticapitalistes, amb qui comparteix moltes coses. Esperem a veure el resultat, però crec que el secretari general tindrà la capacitat per tirar endavant el seu projecte", ha sentenciat en declaracions als mitjans catalans presents a Vistalegre.

D'altra banda, tant Fachin com Albiach, a preguntes dels mitjans catalans, han garantit que, sigui quin sigui el resultat de les votacions per a la direcció i els documents estratègics, "ningú qüestionarà" el paper de Podem Catalunya i, sobretot, la seva estratègia amb els 'comuns', al marge de la marca estatal. Així, el pes dels catalans a la cúpula podria variar si les tesis d'Errejón guanyen a les d'Iglesias en la votació del document polític, atès que preveu que els diferents territoris tinguin quotes a la direcció i això aportaria més catalans al Consell Estatal.

Això, com calia esperar, ha estat posat en valor per Albiach, que manté que el projecte d'Errejón aporta una visió més federal i amb més autonomia per als diferents territoris.