Continua l'estira-i-arronsa entre Sumar i Podemos. Des del moment en què els liles van decidir integrar-se a la llista conjunta de Yolanda Díaz, tot han estat problemes. La guerra oberta entre les dues formacions polítiques continua ben viva. Fa només unes setmanes, la militància de Podemos va confirmar el divorci votant en una consulta interna en què el 87% dels inscrits van optar per distanciar-se de Sumar i consagrar una estratègia al marge. Davant la complicitat mostrada per Yolanda Díaz envers el PSOE i la línia política de Pedro Sánchez, amb una menor dosi incendiària, la secretària general lila, Ione Belarra, ha exigit "respecte" cap a Podemos i ha advertit que mai seran una "esquerra servil" al poder, apujant el to cap als seus rivals de l'esquerra.

Per tal d'enterrar la destral de guerra i reconduir la relació, la líder de Sumar ha fet un oferiment aquest divendres. Yolanda Díaz ha proposat entregar una de les carteres ministerials a Nacho Álvarez, qui ha estat fins ara secretari de Drets Socials —ministeri que lidera, precisament, Ione Belarra— i secretari d'Economia a Podemos. A canvi d'aquesta oferta, la coalició exigeix als liles que "cessin els atacs públics i els insults a membres de Sumar, inclosa Yolanda Díaz", i que la relació entre els dos grups polítics sigui "cordial i de cooperació". A més, Podemos també hauria de presentar-se al pròxim cicle electoral sota el paraigua de Sumar, començant per les eleccions europees de l'any vinent.

Nacho Álvarez porta al partit des de la seva fundació i és el principal 'cervell' econòmic dels liles, arribant a negociar els pressupostos generals de l'Estat amb el PSOE durant la darrera legislatura. Però de cara a les darreres eleccions, va acceptar ser el portaveu econòmic de Sumar i va negociar l'acord de govern amb els socialistes en nom de la coalició de Díaz. Aquests moviments han causat enuig en la direcció de Podemos.

Podemos insisteix en la continuïtat d'Irene Montero

La proposta no ha estat ben rebuda des de les files de Podemos. Els liles han vetat el nom de Nacho Álvarez, rebutjant que sigui una figura de consens per la seva proximitat amb Sumar en les darreres setmanes. A les xarxes socials, Ione Belarra ha advertit que, "com la resta de formacions polítiques, els ministres de Podemos els escull Podemos". A més, ha disparat contra les formes d'anunciar l'oferta, atès que "Pedro Sánchez i Yolanda Díaz han filtrat la notícia alhora que ens la comunicaven, per la qual cosa sembla més aviat una estratègia mediàtica per justificar que ens fan fora del govern que una proposta per governar en coalició". Davant de tot plegat, Belarra ha exigit, un cop més, que sigui la fins ara ministra d'Igualtat, Irene Montero, qui continuï representant Podemos a l'executiu espanyol, i fent-ho des de la mateixa posició que ocupa avui. "El millor que pot aportar Podemos al govern de coalició és aprofundir les transformacions feministes del Ministeri d'Igualtat", assegura la secretària general.