Unidas Podemos posa pressió als seus socis de govern davant de l'augment de la factura de l'electricitat, que s'ha disparat en els últims dies amb preus rècord. La formació ha registrat aquest dijous en el Congrés dels Diputats una proposició de llei per crear una empresa pública d'energia, portant un pas més enllà la proposta que van plantejar dins del govern de coalició.

La iniciativa s'ha presentat després que la vicepresidenta per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, comparegués davant de la cambra dilluns passat i reconegués que no podia limitar els preus màxims de l'electricitat. Amb aquesta empresa Producció Elèctrica Espanyola (EPE), Unidas Podemos proposa assumir concessions de centrals hidroelèctriques que vagin caducant i en paral·lel impulsar noves instal·lacions d'energia renovable.

A la iniciativa parlamentària argumenten que la producció d'electricitat a Espanya és la segona més privatitzada de l’OCDE, només per darrere de Portugal, amb prou feines únicament el 5% de la generació, i que altres països com França, Itàlia, Suïssa, els Països Baixos, Àustria o Finlàndia compten ja amb una empresa pública d'energia.

Limitar preus

La creació d'una empresa pública és una de les principals propostes que Unidas Podemos ha vingut traslladant a Teresa Ribera per combatre l'escalada del preu de l'electricitat, que ha polvoritzat l'últim mes rècord rere rècord al mercat a l'engròs fins a superar aquest dijous als 140 euros el  megawatt/hora.

Des d'Unidas Podemos assumeixen que es tracta d'una mesura "estructural" amb efectes a mitjà termini, però com a mesura immediata proposen d'establir un preu fix al megawatt nuclear i un preu màxim a l'energia hidràulica, amb menors costos variables i, per tant, amb més marges de benefici en l'escalada de preus.

vicepresidenta tercera govern Teresa Ribera congrés - Efe

Teresa Ribera, durant la compareixença en el Congrés / Efe

L'impacte de la hidroelèctrica

L'energia hidroelèctrica ha estat especialment assenyalada durant aquesta crisi, no només per Unidas Podemos, que exigeix recuperar totes les concessions segons vagin caducant, sinó per la mateixa Teresa Ribera, que en la seva compareixença en el Congrés va lamentar la falta d'"empatia social" de les companyies i va qüestionar maniobres com el buidatge d'embassaments per maximitzar beneficis en aquest context.

Segons la vicepresidenta, l'energia hidroelèctrica havia marcat el preu màxim en més de la meitat de les hores dels últims mesos (entre un 59% i un 65% des de juny, en plena escalada rècord del preu de l'electricitat). Una tecnologia que, a més, no incorpora en la seva generació ni gas natural ni drets d'emissió de CO₂, dos dels factors als quals s'han al·ludit per explicar l'encariment del preu de l'electricitat a tot Europa.

 

Imatge principal, el portaveu d'Unidas Podemos, Pablo Echenique / Efe