La vicepresidenta tercera del govern espanyol i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, ha descartat una intervenció pública per fixar preus màxims o mínims en el mercat majorista de l'electricitat, tal com està exigint Unidas Podemos i ha avançat que des de l'executiu introduiran canvis en la tarifa regulada PVPC per tractar d'estabilitzar la factura de la llum —encara que no els ha concretat—, que demà tornarà a batre el rècord històric

En una compareixença al Congrés, Ribera ha subratllat que ja existeix una "prohibició expressa" en l'àmbit europeu per fixar preus en els mercats majoristes, establir preus màxims o mínims i també l'obligació d'aplicar preus marginals, i a més ha afegit que el govern espanyol "mai impulsarà l'adopció de mesures que sapiguem per endavant que són frontalment contràries al dret comunitari" perquè considera que "és el pitjor que es pot fer".

Segons Ribera, un d'aquests "límits" que no es poden traspassar és la fixació de preus majoristes regulats, que "s'han d'establir en funció de l'oferta i la demanda". Per tant, tampoc "l'establiment de preus màxims o mínims", ni esquivar els "preus marginals al mercat majorista". Tampoc es pot "prohibir l'accés al mercat majorista" de cap tecnologia. "Ens pot agradar més o menys, però cal respectar el dret europeu vigent".

Ara bé, la vicepresidenta ha assegurat que l'executiu espanyol donarà "batalla política" a Brussel·les per aconseguir mecanismes amb els quals rebaixar la factura de l'electricitat als consumidors, encara a costa dels beneficis de les companyies. És en aquest àmbit on ha enquadrat el Fons Nacional de Sostenibilitat i els mecanismes aprovats per rebaixar els anomenats beneficis caiguts del cel. Totes dues mesures acaben d'iniciar la seva tramitació al Congrés.

Alhora, la ministra també ha afirmat que el govern espanyol veu amb "preocupació" les "dificultats" dels ciutadans per beneficiar-se de la rebaixa dels costos de les energies renovables, però ha afirmat que els motius de l'encariment van "més enllà" de l'alça del preu majorista i responen a factors com l'increment dels preus del gas. Són qüestions, ha recordat, en què el govern espanyol no té marge de maniobra.

Pel que fa a la situació dels pantans, Ribera ha afirmat que les empreses elèctriques estan actuant dins dels marges que els permeten els contractes, "la reducció escandalosa dels volums d'aigua" —pràcticament el 70% en sis setmanes- és compatible amb les clàusules. En tot cas, ha recordat que aquest buidatge de pantans "no és raonable" i ha generat una "enorme preocupació social".

Finalment, ha recordat a les elèctriques que amb aquesta actuació "no han demostrat en absolut empatia social" que és un factor que "cotitza a la borsa". "Confio que aquest comportament es vagi corregint sense perjudici que el govern adoptarà les decisions pertinents i està treballant en l'aplicació de l'article 55 de la llei d'aigües", per "posar ordre" i evitar actuacions "indesitjables".