“Ja ho vam provar i va fracassar”. En aquests termes s’ha expressat aquest dilluns el secretari d’acció política de Podemos, Pablo Echenique, després que la direcció d’Izquierda Unida hagi reclamat negociar un acord programàtic amb el PSOE, encara que sigui sense govern de coalició, per a evitar una repetició electoral. En declaracions al Congrés dels Diputats, Echenique ha expressat “respecte” per l’opinió dels seus companys, però s’ha remès a l’experiència del fracàs dels pressupostos generals de l’Estat, que va dur a unes eleccions anticipades el 28-A.

“Es va provar després de la moció de censura, que vam donar gratis”, ha assegurat Pablo Echenique, que ha subratllat que el govern va acabar durant vuit mesos. A més a més, ha assenyalat que va haver-hi “incompliments importants” de l’acord pressupostari entre el PSOE i Unidas Podemos per part de l’executiu de Pedro Sánchez, com ara la regulació dels preus abusius dels lloguers. “No ha estat una bona experiència i pensem que no és el que va votar la gent el 28-A”, ha sintetitzat.

En aquesta línia, el dirigent de Podemos ha instat el PSOE a donar-los “un argument lògic perquè no hi hagi un govern de coalició”, i que llavors ho “estudiaran”. Però ha lamentat que, ara per ara, només han trobat “excuses”. Ha assenyalat que, des del fracàs de la investidura, no han tingut cap contacte amb ells, de qui esperen que prenguin la iniciativa.

“Anirem a qualsevol taula. Demanem que sigui seriosa i que sigui aviat, que no ho deixin per al 20 de setembre”, ha assegurat Pablo Echenique. Malgrat tot, ha lamentat que el PSOE ara “busca el suport de les dues forces que han pactat amb Vox en un munt d’ajuntament i de comunitats autònomes”.