La secretària general de Podemos, Ione Belarra, ha afirmat que la pressió social ha mogut al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a tenir una postura més enèrgica davant d'Israel després de cridar a l'executiu a consultes a l'ambaixadora espanyola al país. Una "bona notícia", ha comentat, però insuficient atès que demanda anar més enllà i trencar relacions diplomàtiques amb aquest país fins que no hi hagi un alto el foc definitiu i promoure a la UE sancions econòmiques potents al primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu.

Així ho ha traslladat durant la seva intervenció en el Consell Ciutadà estatal, el màxim òrgan executiu de Podemos, on ha expressat la seva solidaritat davant el poble palestí que està sent víctima d'un "intent d'extermini" per part d'Israel. Tot plegat després del conflicte diplomàtic entre Israel i Espanya, en el context del viatge de Sánchez al Pròxim Orient, on es va obrir al reconeixement unilateral de l'Estat palestí.  Mentrestant, la resposta d'Exteriors va ser en el mateix sentit i ha convocat a l'ambaixadora espanyola a Israel després de titllar de "falses" i "intolerables" les acusacions del govern israelià contra el Cap de l'executiu espanyol.

Compara Netanyahu amb Putin

L'exministra de Drets Socials ha desgranat que només un "moviment social massiu" aconseguirà que s'aconsegueixi un alto el foc definitiu, no parcial, i que serà la "gent decent" la que aconsegueixi "parar-li els peus" a Netanyahu. D'aquesta manera, la nova postura de Sánchez ha estat celebrada per a la líder de Podemos, en vincular-la amb l'embranzida de l'"opinió pública crítica", però exhorta al president a fer un "pas endavant definitiu" amb més mesurades contra Israel.

Per exemple i en línia amb les seves exigències d'aquesta setmana, Belarra ha demanat trencar relacions diplomàtiques completament amb Israel fins que no hi hagi un alto el foc, sancions econòmiques "exemplars" contra el primer ministre israelià i la seva cúpula política, igual que es va fer amb el president rus Vladímir Putin, després de la seva invasió a Rússia. Unit, a més, a un embargament immediat a la compravenda d'armes a aquest país.

Xoc amb Sumar

Així mateix, Ione Belarra ha instat la seva organització a "acceptar el cop" de la seva exclusió del govern espanyol per part de PSOE i Sumar, per molt que hagi "pogut fer mal", i crida a "passar pàgina" per al futur, fent valer la seva "total autonomia política" al Congrés. D'aquesta manera, Belarra aprofundeix en la seva desconnexió amb Sumar per a agregar que es deuen als seus inscrits i que la seva funció és preservar el "patrimoni polític" de Podemos, que és el seu major valor, atès que molta gent necessita una esquerra que no es conformi amb la "proposta conservadora" del PSOE, en clar retret al projecte de Díaz.

I la millor manera de "cuidar" aquest llegat polític, alimentat per les mobilitzacions del 15M i el 8M, és que la seva "veu i els seus vots" en el Congrés continuïn impulsant transformacions valentes i restaurar un bloc democràtic amb forces progressistes.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!