Podemos ha denunciat davant la policia espanyola l’entrada forçosa als seus despatxos del Congrés dels Diputats. Fonts dels morats assenyalen que els diputats de la formació s’han trobat les seves pertinences als passadissos de la cambra baixa. Entre les pertinences hi hauria documents de treball, dispositius informàtics i objectes personals, entre d’altres. La formació no només ha interposat una denúncia, sinó que ha demanat empara a la presidenta de la institució, Francina Armengol. El partit també denuncia que no ha rebut cap notificació referida als despatxos dels seus diputats, i considera aquests fets de màxima gravetat. Així, des del partit esperen que la presidenta del Congrés dels Diputats actuï per “trobar els responsables i garantir els drets dels diputats, així com que la policia esclareixi els fets” per si aquests són constitutius de delicte.

La denúncia per part de Podemos d’aquesta incursió als seus despatxos arriba després que el partit hagi trencat peres amb Sumar. Els morats van abandonar el grup parlamentari de Yolanda Díaz i van marxar al grup mixt. Això va provocar que Podemos es quedés amb només cinc diputats a la cambra baixa. Ara, però, són només quatre: Lilith Vestrynge va abandonar la política i el seu lloc el va ocupar una candidata de Sumar a les passades eleccions espanyoles, fidel a Yolanda Díaz. Ione Belarra i els seus tres companys de partit han de compartir grup mixt amb el BNG, Coalició Canària i UPN. 

La fractura entre Podemos i Sumar

Fa dos dies es va tornar a fer evident la pugna entre Sumar i Podemos. Els morats no només s’han negat a fer una coalició en les pròximes eleccions gallegues del 18 de febrer, sinó que, a més, han decidit anar en solitari també a les eleccions basques: no tenen encara una data oficial, però es preveu que se celebrin la pròxima primavera.

Podemos ha convocat un procés de primàries per tornar a escollir qui ja va ser la seva candidata fa 4 anys, Miren Gorrotxategi. Aquesta decisió es podria interpretar com una forma d'imposar la candidata en la negociació. De fet, Sumar va oferir Alba García, procedent de Podemos, com a aspirant a presidir el País Basc. Aquesta opció va ser rebutjada pels morats. Tot i que el trencament ha sigut, finalment, inevitable, la líder de Podemos Euskadi, Pilar Garrido, va ser una de les dirigents que va elogiar Yolanda Díaz per intentar aproximar posicions.

De fet, les dues líders de l'esquerra del PSOE havien apujat el to contra Bildu, en un intent d'esgarrapar vots abertzales. Tot i aquesta aproximació, ara, Garrido ja ataca Sumar, malgrat que les enquestes no els donin bons auguris, tenint en compte que només els hi donen 3 escons en cas que els dos partits vagin en coalició.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!