L'organització Poble Lliure, vinculada a la CUP, demana "un govern d'unitat republicana i un replantejament estratègic de l'independentisme d'esquerres". Ho ha fet saber a través d'un comunicat titulat "I ara, a construir la República!", on ha recordat que els comicis de dijous passat van ser "imposats i il·legítims" perquè el "feixisme espanyol" pogués validar "el seu cop d'estat contra les institucions catalanes". 

El text explica que el bloc independentista ha tornat a guanyar i això demostra la ferma voluntat del poble català d'esdevenir una República. És per això que felicita "el bloc republicà" per haver triomfat tot i tenir candidats a la presó o a l'exili. Tanmateix, Poble Lliure crida a fer autocrítica "sobre els motius que han impedit avançar en el camí de construir la República.

Tot i la reflexió que l'organització convida a fer, no deixa de felicitar el poble català "per aquesta nova mostra de voluntat política contra l'article 155". Per tots aquests motius, Poble Lliure demana "un govern d'unitat republicana" amb els següents objectius: 

  • Posar fi a la repressió, aconseguir la llibertat dels presos i el retorn dels exiliats.
  • Posar a la pràctica les lleis i mesures socials que el govern espanyol ha censurat.
  • Posar en marxa un procés constituent perquè la ciutadania pugui definir "les bases de la nova República catalana".
  • Aconseguir el reconeixement internacional de la República catalana.

Aquestes són les peticions de Poble Lliure al seu ideal de govern ara que ja s'han celebrat les eleccions.