Pedro Sánchez ja compta amb els suports necessaris per salvar la votació d'aquest dimecres al Congrés. El Partit Nacionalista Basc ha fet oficial dues hores abans que comenci la sessió que els seus sis diputats votaran a favor a la pròrroga de l'estat d'alarma pel coronavirus  —garantint-ne així l'aprovació— després de l'acord que el PSOE va tancar amb Ciutadans aquest dimarts. 

El sí del grup basc arriba després d'haver rebut la confirmació oficial de Moncloa que "el govern central accepta la seva proposta de resolució", que proposa que la desescalada es gestioni de forma compartida amb les comunitats autònomes. Així ho ha anunciat en un fil a Twitter, en què també assenyala que Sánchez ha acceptat contribuir en la convocatòria de les eleccions basques i que el comtat de Treviño faci la desescalada amb Àlaba.

A què es compromet Sánchez, a canvi?

El PNV havia sol·licitat al govern espanyol que inclogués en la presa de decisions les comunitats autònomes. Ahir a la tarda, el partit d'Andoni Ortuzar va demanar a Sánchez "cintura política" per passar del comandament únic a una "cogovernança" en la gestió de la desescalada, assegurant que encara "hi era a temps". 

La formació basca també sol·licitava que Sánchez es comprometés a col·laborar en una possible celebració d'eleccions en una prolongació de les mesures de contenció de la pandèmia. El PNB aspira a poder-les convocar per al mes de juliol, tot i que la decisió encara no s'ha consensuat amb la resta de partits bascos. En les esmenes el PNB demana que el govern espanyol s'involucri en "la realització de les eleccions que es puguin convocar als parlaments de les comunitats autònomes, en particular Euskadi i Galícia, que les van haver de suspendre un cop convocades a conseqüència de la Covid-19".

 

El grup basc qualifica de "gran notícia" que l'executiu hagi pactat amb les autonomies "aspectes clau" per frenar la pandèmia, com "la circulació de persones o mesures de contenció".

El suport del PNB a la pròrroga de l'estat d'alarma permetrà que la proposta del govern espanyol d'ampliar-lo quinze dies més tiri endavant aquest dimecres al Congrés, després que ahir es confirmés també el vot a favor de Ciutadans. 

Abstencions i nos

Els principals socis de govern del PSOE en aquesta legislatura, PNB i BNG, es trobaven fins ahir en l'abstenció, igual que Coalició Canària —que finalment s'ha decidit per votar a favor—. Per contra, ja són segurs els 52 vots negatius de Vox, els 2 de la CUP, els 13 d'ERC i els 8 de Junts per Catalunya.