El final de l'era Rajoy ha arribat. La direcció del Partit Nacionalista Basc (PNB) donarà suport a la moció de censura del líder socialista Pedro Sánchez, com ha comunicat la formació jeltzale davant del Congrés, cosa que força immediatament la sortida del president espanyol. Ara és a les seves mans la possibilitat de dimitir abans que es produeixi la votació, prevista per a demà, divendres, al migdia. Fonts de la Moncloa descarten a hores d'ara que això hagi de passar. Tanmateix, Rajoy no ha ocupat l'escó, un cop la sessió s'ha reprès a la tarda, mentre la cara de funeral s'apoderava de certs membres de l'executiu central i portaveus del PP anaven d'un lloc cap a un altre.

El portaveu del PNB, Aitor Esteban, ha sigut l'encarregat de comunicar la decisió presa per l'Euzkadi Buru Batzar aquest dijous, durant la seva intervenció des del faristol de la cambra, tot i que ja l'havia fet saber a PP i PSOE amb anterioritat. Esteban ha instat Sánchez a no "decebre'l" i ha resumit els seus motius en tres punts: l'escenari futur d'inestabilitat política, la crisi sobiranista, i les futures sentències per altres peces de la trama Gürtel de corrupció.

En primer lloc, Esteban ha esmentat la possibilitat que hi hagi "mocions de censura incessants", com van anunciar Podemos i Ciutadans que pretenien impulsar, a fi de convocar eleccions, si finalment no prosperava la moció presentada per Sánchez. El basc ha lamentat que això deixaria "en escac el Parlament durant mesos", abocant Espanya al caos, cosa que només posposaria en el temps la sortida de Rajoy. 

En segon lloc, el portaveu del PNB ha lamentat que el govern espanyol hagués deixat "certs temes als tribunals", en al·lusió al procés independentista. Aquí li ha exigit al PSOE reconèixer que hi havia "un problema nacional" i la solució no passava per endurir el delicte de rebel·lió al Codi Penal, com el secretari general va proposar fa uns dies. De fet, els jeltzales cedeixen, un cop constatat el vot favorable del PDeCAT i ERC a la moció de censura, assumint d'aquesta manera una posició comuna entre les forces nacionalistes. 

Tercer, Esteban ha lamentat la sentència de la trama Gürtel, considerant que, amb tot, el "vot negatiu no suposaria més estabilitat", i criticant durament el contingut de la sentència.

El fet és que els jeltzales s'han mostrat conscients que els seus interessos en el curt termini, els pressupostos generals de l'Estat, podrien estar en perill. Esteban n'ha assumit el risc, quan ha dit que no sabia si "passarien" i ha avisat el PP de possibles deslleialtats "com s'acusa a d'altres", ja que els populars tenen majoria al Senat —i la tramitació dels PGE no s'ha acabat encara—. Sánchez, però, s'ha compromès a intentar governar amb aquest pressupost, amb què el PNB va obtenir amb l'acord 540 milions d'euros per a Euskadi.