El portaveu del PNB al Congrés, Aitor Esteban, ha afirmat aquest dissabte que la seva formació ha estat un soci "més fiable" per a l'ala socialista del govern espanyol que Unidas Podemos. En aquest sentit, en una entrevista al programa 'Parlamento' de RNE, ha indicat que en aquesta legislatura el PNB només ha estat soci preferent del govern "a estones", però "que quan les coses s'han posat serioses" el govern espanyol ha sabut que el seu "soci més fidel" és la formació jeltzale. "Fins i tot més que Unidas Podemos", ha declarat Esteban. "El PNB és més fiable i té un sentit més institucional. Si ens comprometem, ens comprometem", ha assegurat. 

D'altra banda, Esteban ha admès que entendre's amb Podemos ha estat "més difícil" perquè, segons ell, estaven més centrats en el compliment del seu programa electoral, cosa que, a parer seu, els portava a "imposar". "Imposar, tot forçant moltes vegades lleis amb què el PNB estava en desacord en l'àmbit competencial i fins i tot en alguns punts ideològicament", ha indicat. També considera que Unidas Podemos s'ha centrat massa en disputes internes, cosa que pot explicar, segons ell, els mals resultats obtinguts en les eleccions municipals i autonòmiques del 28M.

"Yolanda Díaz hauria d'haver estat més audaç"

Per contra, el portaveu del PNB al Congrés dels Diputats ha comentat que amb Yolanda Díaz s'han entès millor. No obstant això, creu que hauria d'haver estat "més audaç en alguns temes". Dit això, vaticina que amb Díaz “l'enteniment” serà “més fàcil”.

El diputat basc també ha parlat sobre la relació del govern espanyol amb EH Bildu. Segons ell, l'esquerra abertzale ha posat les coses "absolutament fàcils" a Pedro Sánchez perquè necessitava "normalitzar-se". "Bildu tenia una necessitat de posicionar-se, de blanquejar-se, de normalitzar-se, aleshores el seu vot era molt barat", ha assenyalat. "Fins i tot moltes vegades s'ha ofert per anul·lar la pressió que podia estar fent al PNB per aconseguir alguna modificació d'una llei o batallar un tema d'autogovern", ha reblat.

El PNB no participarà en acords en què hi sigui Vox

Aitor Esteban també ha aprofitat l'avinentesa per llançar una advertència al Partit Popular, la formació que les enquestes situen com a potencial guanyadora de les properes eleccions generals del 23 de juliol. "Qualsevol alternativa en què estigui Vox, el PNB no hi serà. Si està Vox en una equació, ni l'explorem", ha subratllat. En aquesta línia, ha urgit el líder popular, Alberto Núñez Feijóo, a "aclarir" les seves postures. "No sé qui és Feijóo, jo l'he estat sentint en alguns discursos i ha lloat coses que ha manifestat Ayuso en què s'ha passat de ratlla, fins i tot jo diria del decòrum i del respecte polític", ha assenyalat