El PNB ha avalat el segon tràmit dels pressupostos de Mariano Rajoy aquest dimarts, després que el mes d'abril també permetés al govern espanyol superar el tràmit d'esmenes de l'oposició. Així i tot, els nacionalistes bascos mantindran la tensió fins aquest dimecres, quan hi haurà la votació definitiva dels comptes de l'Estat de 2018, en què el Partit Popular necessitarà el partit d'Íñigo Urkullu, Ciudadanos, Nueva Canarias i Coalición Canaria. Així i tot, els jeltzales apunten cap a obviar la possibilitat que encara no s'hagi aixecat el 155 a Catalunya.

"No hi ha cap dubte que n'eren conscients dels efectes i conseqüències", ha dit dimecres el portaveu del govern basc, Josu Erkoreka, sobre que el president Quim Torra proposés els nomenaments de dos consellers a l'estranger (Toni Comí, Lluis Puig) i dos a la presó (Jordi Turull, Josep Rull). En conseqüència, Erkoreka no ha avançat el sentit del seu vot, però ha marcat una clara diferència amb el Govern català, a qui ha culpat que l'executiu central encara no hagi retirat la intervenció de la Generalitat –insinuant potser el sentit definitiu del seu vot.

Arribats a aquest punt, a la Moncloa no volen cantar victòria de moment. El ministre portaveu Íñigo Méndez de Vigo ha assegurat que no té la "certesa" que el PNB els hagués d'avalar. Tanmateix, la pèrdua econòmica que suposaria per a Euskadi tombar els comptes a Rajoy seria de 500 milions d'euros. En segon terme, està en joc la possibilitat que el cop al govern espanyol li deixi la legislatura en escac –en ple any preelectoral. Això permetria donar ales a Ciudadanos, que precisament és enemic comú de PNB i PP: als primers, perquè els qüestiona la quota, i als segons, perquè els roba vots.

De moment, els bascos només han acceptat les seccions relatives a Energia, Turisme i Agenda Digital; Hisenda i Funció Pública; Defensa; Foment;  Presidència i Administracions Territorials; Ocupació i Seguretat Social; Interior; Sanitat, Serveis Socials i Igualtat. Dimecres s'abordarà el debat i votació definitiva d'Afers Exteriors i Cooperació; Justícia; Educació, Cultura i Esports; Agricultura, Alimentació i Medi Ambient; Economia, Indústria i Competitivitat.