El president del PNB, Andoni Ortuzar, ha explicat aquest dimarts que la seva formació es va oferir a signar la proposició de llei d'amnistia "des del minut u" i ha afegit que "si cal" la firmaria "avui mateix". Ortuzar ha justificat perquè, tot i tenir la voluntat, no van acabar signant el passat dilluns la proposició de llei: "No tenia sentit que si un partit català no la subscriu, la rubriquem nosaltres". En una entrevista a Antena 3, el president del PNB ha detallat que no la va subscriure per "la influència dels estira-i-arronses de la política catalana", en concret, per "les reserves" manifestades per ERC.

🔴 Investidura de Pedro Sánchez, DIRECTE | Debat i llei d'amnistia, última hora

En referència a les crítiques que ha rebut la llei d'amnistia per part de diverses associacions de jutges ha subratllat que quan hi ha una col·lisió entre els poders de l'Estat "s'ha d'imposar el Poder Legislatiu perquè emana de la voluntat popular". "Això és així en tots els règims democràtics, però sembla que hi ha gent que vol paralitzar un procés que, agradi o no, és democràtic", ha sentenciat. Tanmateix, ha remarcat que les critiques i les protestes provinents dels estaments judicials contra la llei són legítimes: "Això és la democràcia". També ha instat els estaments judicials que facin autocrítica davant "l'evident politització de la Justícia" i ha assenyalat que "hi ha jutges que han volgut utilitzar la seva posició per marcar els itineraris de la política espanyola: això també és envair i anar en contra de la separació de poders".

Aquesta crítica del president del PNB coincideix amb una convocatòria de protestes de jutges a Andalusia i Salamanca contra el pacte entre Junts i el PSOE aquest mateix dimarts. El jutge degà de Sevilla ha cridat tots els jutges i magistrats, el president de l'Audiència Provincial, el fiscal en cap provincial i els col·legis d'Advocats a una concentració davant de l'Audiència de Sevilla. 
 

Crítica a l'oposició del PP i Vox

Per altra banda, Ortuzar ha carregat contra els discursos incendiaris de PP i Vox contra la llei d'amnistia i la investidura de Pedro Sánchez. Ha opinat que aquest partit únicament utilitza aquestes mobilitzacions per "desgastar el Govern de Sánchez abans que neixi". "El PP ha de fer el viatge invers que ha fet: ha de deixar els carrers i tornar a les institucions i donar en aquest fòrum la batalla política", ha apuntat. El president del PNB ha afirmat que li agradaria que populars i socialistes poguessin fer pactes, però ha matisat que "amb aquest PP és gairebé impossible acordar res".

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!