El portaveu del Partit Nacionalista Basc (PNB), Aitor Esteban, ha centrat bona part de la seva intervenció a respondre als atacs que el Partit Popular ha anat llençant darrerament als jeltzales per donar suport al PSOE sota l'avís que busquen ocupar el seu espai electoral al País Basc. Davant d'aquestes paraules, Esteban ha qualificat la investidura de Pedro Sánchez com "l'única real" perquè la seva formació "no pot entrar en una que depengui de Vox". En aquest sentit, s'ha dirigit al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, per expressar-ho d'una manera més clara: "Alberto, el teu tractor té gripat el motor per utilitzar oli Vox". Durant la seva intervenció, el diputat basc ha fet una revelació: "Potser algun dia explicaré què és el que ens va oferir el PP fa dos mesos, seria sorprenent". Esteban es referia a les converses que van intentar mantenir els populars amb els jeltzales perquè donessin suport a la investidura de Feijóo a finals de setembre. Poc després de la intervenció d'Esteban, El Diario Vasco ha avançat l'oferta que Feijóo va fer al PNB: el Ministeri d'Indústria. Aquesta proposta és inèdita, perquè hauria estat la primera vegada que una formació nacionalista basca forma part del govern de l'Estat. 

🔴 Investidura de Pedro Sánchez, DIRECTE | Última hora de la votació

A més, el parlamentari del PNB ha recordat un llibre del lehendakari José Antonio Aguirre on parla de les decisions que va haver de prendre el seu partit a l'hora de triar entre "una Espanya monàrquica i una republicana". "No vull dir que estiguem a les portes d'una guerra civil, però salvant les distàncies, aquests dos models que ara intenten imposar PP i PSOE no van amb nosaltres", ha emfatitzat Aitor Esteban. En aquest context, ha carregat contra la "inestabilitat política i els carrers incendiats" que hi ha en aquests moments i ha carregat contra el Partit Popular per aquests fets: "Veiem protestes amb consignes no democràtiques i davant de seus amb salutacions feixistes, això és clarament antieuropeu i el Partit Popular no ho condemna. Què és això d'imposar al carrer el que no s'ha guanyat a les urnes?".

 

"L'amnistia és una excusa per impedir una investidura"

Arran de les protestes al carrer, el portaveu del PNB ha defensat que l'amnistia "no desfà res" i que, en realitat, les queixes del PP i Vox contra aquesta mesura són simplement una "excusa per impedir una investidura i perquè es convoquin noves eleccions". "Tots sabíem que aquest procés acabaria amb una llei d'amnistia. Diuen que és un cop d'estat, presenten recursos al Suprem perquè impedeixi la celebració de la investidura, veiem guàrdies civils disposats a vessar sang per Espanya i jutges manifestant-se: què és això, on està la separació de poders?", ha etzibat. Per aquest motiu, Esteban ha instat els populars i l'extrema dreta a "aprendre la Constitució": "Aquí s'està respectant l'article 99 de la Constitució, la investidura la va iniciar el rei Felip VI. Estan dient que el rei és un colpista?", ha reblat. Des del punt de vista dels jeltzales, el que posa en risc la Constitució "no és l'amnistia ni la investidura, sinó les soflames al carrer i la mentida".

Avís a Sánchez: "El got és ple, però no vessi l'aigua"

Sobre l'acord amb el PSOE, Aitor Esteban ha defensat que aquest els permet "avançar en el camí cap al reconeixement de la nació basca". El PNB ha reiterat que té "poca confiança" en Sánchez després d'alguns incompliments en l'anterior legislatura, però ha admès que ara cal "audàcia i valentia": "Preveiem el pitjor i el millor, però som optimistes. Si vol mantenir la governabilitat, ha de respectar l'acord i les competències autonòmiques". En aquesta línia, Aitor Esteban ha afirmat que, en la legislatura anterior, "alguns grups pensaven que tenien el dret a desenvolupar tot el seu programa electoral i la resta ens hi havíem de sumar": "Això s'ha acabat i així no podem funcionar". "Veig el got ple, però no vessi l'aigua", li ha reclamat el parlamentari basc a Pedro Sánchez.

Al seu torn, el candidat a la investidura ha reconegut la "complexitat" de la investidura i s'ha compromès a complir l'acord amb el PNB. El secretari general del PSOE sí que ha volgut retreure a Aitor Esteban que situïn al PP i al PSOE en "el mateix sac" en l'eix nacional: "Crec que nosaltres entenem més la diversitat territorial del país que el PP, que ha utilitzat la confrontació territorial moltes vegades. Feijóo deia, quan era president de Galícia, que hi havia nacionalitats històriques, i quan ha arribat a Madrid ja no ho diu".

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!