El portaveu del PNB al Congrés dels Diputats, Aitor Esteban, ha advocat per enderrocar el Valle de los Caídos i creu que el PP i Ciutadans "competeixen" per "captar els vots dels qui se senten els hereus de la dictadura", al no donar suport al decret de llei del govern de Pedro Sánchez per exhumar les restes del dictador Francisco Franco.

En una entrevista concedida a Europa Press Televisión, Esteban ha rebutjat que el mausoleu franquista pugui convertir-se en "un Arlington" —cementiri nord-americà on hi ha enterrats veterans de totes les guerres nord-americanes—. "Va ser un edifici construït amb treball forçat de presoners. Jo el que faria és demolir-lo, però en un Arlington no es pot convertir mai", ha reiterat.

Sobre la proposta del govern espanyol perquè el Valle de los Caídos es converteixi en "un Auschwitz del franquisme", ha assenyalat que, "potser" podria ser, "si algú genera un projecte que pogués ser interessant". "Però sincerament a mi el que em sembla és que aquest monument sobra", ha tancat.

El dirigent del PNB creu que la Cambra Baixa validarà l'exhumació de les restes del dictador i considera que l'actitud dels populars i de la formació taronja, que votaran a favor de la iniciativa, es justifica en el fet que "una part important dels qui donen suport a aquests partits se senten hereus de la gent que va donar suport a la rebel·lió i la dictadura franquista".

Segons el seu parer, "no és comprensible" que "estiguin en aquesta tessitura formacions democràtiques en un país democràtic", i considera que "hi haurà un intent de parar per totes les vies" l'exhumació de les restes de Franco.

"El més terrible és com entenen la història alguns al país, perquè és com si aquí no hagués passat res i com si els 40 anys de dictadura no fossin res", ha afegit, per destacar que el Valle de los Caídos és "un mausoleu fet a la glòria més gran del dictador amb restes de persones, a les famílies dels quals ni els van preguntar si els podien portar o no allà", ha lamentat.