El PNB ja ha pres una decisió sobre el sentit del seu vot en la moció de censura, però s’esperarà a dir-la al seu torn de paraula aquesta tarda. L'Euskadi Buru Batzar, organisme directiu del PNB, ha fet públic que ja ha decidit el vot i que procedirà a traslladar-lo al grup parlamentari basc. 

El portaveu del grup parlamentari del PNB, Aitor Esteban, serà l'encarregat d'anunciar i defensar el sentit del vot quan pugi a l'estrada del Congrés dels Diputats. El debat es reprendrà a les 15h amb la intervenció del Grup Mixt i les eventuals rèpliques de Mariano Rajoy. Després serà el torn del PNB. 

La decisió del Partido Nacionalista Basc és transcendental per a la resolució de la moció de censura, fet que ha apujat l'expectació al que pugui passar en les properes hores, ja que en cas que el PNB donés suport a la moció de censura, les hores de Rajoy podrien estar comptades. Ara bé, l'encara president del govern espanyol sempre és a temps de dimitir abans de la votació de la moció, i en aquest cas, podria donar-se el cas que Rajoy continués com a president en funcions. Aquesta maniobra garantiria que el PP retingués el control del Govern.   

En tot cas, l'anunci de Pedro Sánchez de mantenir els pressupostos aprovats just la setmana passada amb el suport del PNB ha estat una clara invitació del PSOE als nacionalistes bascos a sumar-se a la moció de censura sense posar en risc les millores que havien aconseguit en donar suport als comptes de Montoro.