El pròxim 21 d'abril tindran lloc les eleccions basques, en les quals per primer cop l'independentisme es podria convertir en la força més votada. EH Bildu es disputa la primera posició frec a frec amb el PNB amb moltes possibilitats d'erigir-se en els guanyadors d'aquests comicis. Tanmateix, la victòria no implicaria que poguessin governar, ja que cap de les dues formacions arribaria per si sola a la majoria absoluta. Així ho indiquen les tres enquestes publicades aquest dilluns a La Razón, El Mundo i Público. Totes tres auguren unes eleccions que enfrontaran els nacionalistes i els independentistes bascos per la victòria, però que deixaran els socialistes amb la clau de la governabilitat.

La disputa per la primera posició: EH Bildu-PNB

L'enquesta de NC Report per a La Razón apunta que entre EH Bildu i el PNB es pot arribar a donar un empat tècnic. Per una banda, el PNB passaria de 31 diputats a 28/29, mostrant el desgast d'haver estat al capdavant del govern aquests darrers anys. Per altra banda, Bildu sumaria representants a les seves files, passant dels actuals 21 escons a 27/28. Les dues formacions acumularien entre el 35% i el 33%, respectivament, de manera que freguen l'empat. Cap de les dues arriba als 38 escons que marquen la majoria absoluta, així que els caldria suport d'altres formacions per arribar al govern. En aquest escenari cobra protagonisme el PSOE, qui repetiria el seu resultat dels darrers comicis amb 10 diputats. El PNB ja ha mostrat la seva voluntat de repetir la coalició amb els socialistes, que els ha permès governar fins ara. 

Pel que fa a la resta de les formacions, el sondeig apunta que el Partit Popular (PP) milloraria lleugerament el seu resultat respecte als comicis del 2020, passant de sis diputats a uns vuit representants. Quant a Vox, l'extrema dreta podria quedar-se fora de l'hemicicle o, com a molt, repetir el resultat del 2020, en el qual van aconseguir un diputat. Sumar es trobaria en una situació similar i pot aspirar a un o cap diputat. 

enquesta pais basc la razón
Font: La Razón

El PSOE, formació clau 

El sondeig de Sigma Dos per a El Mundo dibuixa un escenari molt similar a l'anterior. En aquest cas, el PNB i EH Bildu també es disputen la primera posició, aconseguint entre 28 i 26-28 diputats, respectivament. De nou, cap de les dues formacions arriba per si sola a la majoria absoluta i aquí és on els socialistes poden prendre el protagonisme després de la nit electoral. L'enquesta apunta que el PSOE podria repetir els 10 diputats de les passades eleccions i fins i tot arribar als 11. Els socialistes tenen el precedent d'aquesta legislatura en què han conformat una coalició amb el PNB.

Una altra formació que tindria un resultat similar, segons aquest sondeig, és el PP. Els populars podrien sumar fins a quatre diputats més al seu grup, passant dels actuals sis escons fins a un ventall d'entre 7 i 10. En l'escenari d'aquesta enquesta més optimista per al PP, aquest empataria amb els socialistes, tot i que els precedents dels pactes socialistes els dibuixen com un soci més probable. 

enquesta pais basc el mundo
Font: El Mundo

La desfeta de l'espai d'Unidas Podemos i Sumar

Finalment, l'enquesta Key Data per a Público augura uns resultats molt similars als dos sondejos ja mencionats. Novament, EH Bildu i PNB freguen l'empat, en aquest cas amb 29 i 28-29 escons, respectivament. Un cop més, els socialistes repetirien el resultat del 2020 amb 10 escons. En canvi, el PP tindria menys marge de millora i sumaria només un escó als sis actuals. Aquest sondeig és més contundent amb el futur de l'extrema dreta de Vox a l'hemicicle, ja que en queda completament fora. En canvi, Sumar podria aconseguir un escó, en les previsions més optimistes per a la formació de Yolanda Díaz.

Així doncs, en aquest sondeig i els anteriors s'aprecia que l'espai que havia estat ocupat per Unidas Podemos es desfà i pràcticament desapareix. Ni Podemos presentant-se en solitari aconseguiria retenir els vots que l'any 2020 els van donar sis escons, ni l'aparició de Sumar sedueix els votants d'aquest espai polític que es juga l'extinció a l'hemicicle basc. 

enquesta pais basc publico
Font: Público

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!