El president del PNB, Andoni Ortuzar, ha celebrat el suport majoritari obtingut pels partits sobiranistes en les eleccions celebrades aquest diumenge a Catalunya i ha dit que ara toca "asseure's en una taula i donar forma a una solució democràtica per al reconeixement nacional de Catalunya, com en el cas d'Euskadi," camí en el qual "sempre trobaran" els nacionalistes bascos.

Ortuzar ha recordat a les xarxes socials que els sobiranistes sumen una clara majoria al Parlament i que la societat catalana "vol decidir el seu futur en llibertat", i per a això es necessita "diàleg i només diàleg".

El dirigent basc ha felicitat també Salvador Illa i el Partit Socialista de Catalunya per ser la primera força política en aquesta jornada electoral, la qual cosa és el reflex d'"una societat plural, amb identitats diverses."

EH Bildu: Victòria clara i històrica

També a través de les xarxes socials, EH Bildu ha ressaltat la victòria "clara i històrica de l'independentisme, de l'autodeterminació i de l'amnistia" a Catalunya.

"Avui el poble català ha fet un pas més a la llibertat, a la república catalana. La vostra victòria és la victòria de l'independentisme basc. Dos pobles, una mateixa lluita!", ha publicat EH Bildu.

Mendia felicita Illa

Per la seva part, la vicelehendakari i secretària general del Partit Socialista d'Euskadi, Idoia Mendia, ha expressat en un missatge a Twitter la seva felicitació a Salvador Illa i ha opinat que a Catalunya ha guanyat "l'aposta per la convivència, les solucions i el final del bloqueig polític".

 

El PSC ha guanyat en vots les eleccions catalanes i ha empatat a 33 escons amb ERC, que tindrà opcions de formar un govern independentista de majoria absoluta amb JxCat i la CUP al sumar 74 escons, mentre que Cs es desploma i Vox irromp com a quarta força amb 11 diputats.

 

Imatge principal: Votació en un col·legi electoral / Sergi Alcàzar