Ja ha començat la campanya electoral a Euskadi. PNB i Bildu, les dues formacions que batallen frec a frec per aconseguir la primera plaça en els comicis del 21 d’abril, ja han arrencat en aquesta cursa electoral, amb l’objectiu de poder dir, durant els pròxims quatre anys, que són la força que lidera el sobiranisme basc. Totes dues formacions han celebrat els seus respectius actes inicials de campanya a Vitòria. El partit de l’esquerra abertzale ha començat el seu acte a dos quarts de nou del vespre. L’acte dels jeltzales ha començat mitja hora més tard. 


🔴 Eleccions al País Basc 2024, DIRECTE | Última hora de la jornada electoral

 

“Hem arribat a aquestes eleccions amb els deures fets, perquè Bildu ja ha aconseguit fer veure que la possibilitat de canvi és real; avui la nostra formació ja és percebuda com una força de govern”, ha asseverat Pello Otxandiano, candidat dels abertzales per esdevenir el pròxim lehendakari. Ha parlat instants abans qui li va cedir el lideratge de la candidatura de Bildu en aquestes eleccions, Arnaldo Otegi, que ha celebrat que en els darrers anys, al País Basc, “s’està renovant el projecte d’Euskal Herria Bildu”. El líder del partit ha recordat que actualment Bildu és la primera força municipalista al País Basc i que ara “l’oportunitat històrica” passa per col·locar l’esquerra abertzale en la primera posició a les urnes de les eleccions autonòmiques. “Després del 21-A res ja no serà igual”, ha rematat Otxandiano.

El PNB ha plantejat els comicis com una disjuntiva entre dos models. "El 21 d'abril hem de triar entre experiència i capacitat de gestió o ocurrències d'última hora i incertesa. Entre un futur millor o pitjor per a Euskadi", ha advertit Imanol Pradales, candidat dels jeltzales a dirigir el govern basc. Més dur ha estat l'actual lehendakari, Íñigo Urkullu, que ha carregat directament contra Bildu, acusant-los de situar-se "a la contra" quan el país "ha viscut dificultats". "Els perd el seu objectiu d'assaltar el poder i desallotjar del govern de les institucions el PNB, més que treballar per a tota la societat", ha etzibat. No ha faltat tampoc el president del partit, Andoni Ortuzar, que, conscient de com d'ajustades poden ser les eleccions ha instat els presents a "buscar un indecís cada dia i convèncer-lo perquè voti al PNB". 

La dificultat de Bildu per poder governar

El cert, però, és que Bildu pot guanyar les eleccions, però ho té molt complicat per governar Euskadi. Perquè la investidura d’un lehendakari funciona igual que en l’elecció d’un alcalde, i no depèn de qui aconsegueix sumar una majoria absoluta, sinó de qui aconsegueix més vots. Per molt que Bildu quedi primer en aquestes eleccions, només hi hauria un espai que estaria disposat a entregar els seus vots a l’esquerra abertzale: Sumar i Podemos; que tot indica que trauran resultats desastrosos.

El PSE ja ha assegurat que en cap cas donarà suport a l’esquerra abertzale. Tampoc no ho farà pas el PNB. La intenció de jeltzales i socialistes és mantenir viu el matrimoni que manté actualment Iñigo Urkullu com a lehendakari. Tot indica que el PSE acabarà votant a favor de la candidatura d’Imanol Pradales com a president basc. Fins i tot el PP va triar, després de les eleccions municipals del passat mes de maig, entregar abans els seus vots al PSE i el PNB per evitar alcaldies de l’esquerra abertzale. A més, avui dia, és encara inviable que el PNB faci lehendakari un candidat de Bildu. Aquest sistema electoral que evita el bloqueig polític, doncs, suposa una enorme dificultat a Bildu per aconseguir el poder. "Bildu té més que assumit que no governarà", apunta a aquest diari una font de la direcció del PSOE.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!